Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Υποπτη υποβάθμιση από Μoody's

Νέο χτύπημα και μάλιστα ιδιαίτερα ύποπτο, για τη χρονική στιγμή που επιλέχθηκε να γίνει μία τέτοια κίνηση, δέχθηκε χθες η ελληνική οικονομία από τον διεθνή οίκο Moody's, που προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος και μάλιστα κατά τρεις επιπλέον βαθμίδες. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα τα spread του 10ετούς ομολόγου να εκτοξευθούν πάνω από τις 930 μονάδες βάσης.

Το υπουργείο Οικονομικών αντέδρασε άμεσα και οργισμένα απέναντι στην εξέλιξη αυτή τονίζοντας ότι είναι εντελώς αδικαιολόγητη και δεν βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα, αλλά ούτε και λαμβάνονται υπόψη οι οικονομικές συνθήκες στις οποίες αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Μάλιστα υπάρχει η σκέψη στο υπουργείο Οικονομικών να κινηθεί και νομικά ενάντια στον συγκεκριμένο οίκο. Η ελληνική κυβέρνηση ενημερώθηκε από την Moody's για την κίνηση αυτή την περασμένη Πέμπτη.
Νωρίς χθες το πρωί ο οίκος Moody's υποβάθμισε εκ νέου την ελληνική οικονομία σε «B1» από «Βa1» (τρεις βαθμίδες) και διατήρησε αρνητικές τις προοπτικές (outlook) των ratings, ολοκληρώνοντας τη νέα διαδικασία αξιολόγησης, η οποία είχε ξεκινήσει στις 16 Δεκεμβρίου 2010.
Οι λόγοι που επικαλείται, για την λήψη της απόφασης, ο διεθνής οίκος είναι οι εξής:
Τα δημοσιονομικά μέτρα και οι διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται για να σταθεροποιηθεί το χρέος είναι φιλόδοξα και εμπεριέχουν σημαντικό κίνδυνο εφαρμογής, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί έως τώρα.
Kίνδυνος
Η Ελλάδα συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα με τη συλλογή των εσόδων. Υπάρχει ο κίνδυνος να μην μπορέσει η Ελλάδα μετά το 2013 να ικανοποιήσει τα διεθνή κριτήρια φερεγγυότητας και να προχωρήσει σε μια αναδιάρθρωση του χρέους.

Η Moody΄s εκτιμά ότι οι κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων δεν θα υποστούν ζημιές, ωστόσο θεωρεί ότι η πιθανότητα αθέτησης πληρωμών έχει αυξηθεί συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2010, όταν ο οίκος είχε υποβαθμίσει για τελευταία φορά την Ελλάδα. Αναφέρει επίσης ότι οι κίνδυνοι της εφαρμογής των μέτρων οικονομικής εξυγίανσης θα ενισχυθούν στο μέλλον και ως εκ τούτου μια λύση που θα περιελάμβανε ζημιές για τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων θα καθίστατο ελκυστικότερη.
Ωστόσο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει στο άμεσο μέλλον νέα υποβάθμιση... αλλά και αναβάθμιση.
Μια νέα υποβάθμιση της οικονομίας θα μπορούσε να συμβεί, όπως αναφέρει η Moody's, εφόσον η προσήλωση της κυβέρνησης στο δημοσιονομικό πρόγραμμα εμφάνιζε σημάδια κόπωσης ή η στήριξη από την τρόικα αρχίσει να ελαττώνεται. Αντίθετα αναβάθμιση θα μπορούσε να συμβεί όσο φαίνεται να απομακρύνεται το σενάριο της αθέτησης πληρωμών και το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής προχωρά γρηγορότερα από τις εκτιμήσεις της Moody΄s (π.χ. μέσω υψηλών εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις ή από τη «μάχη» με τη φοροδιαφυγή).
Αντίδραση
Έντονα αντέδρασε το υπουργείο Οικονομικών στην εξέλιξη αυτή, σημειώνοντας σε σχετική του ανακοίνωση, ότι «η υποβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Moody's είναι εντελώς αδικαιολόγητη, καθώς δεν βασίζεται σε μια αντικειμενική και ισορροπημένη αξιολόγηση των οικονομικών συνθηκών, τις οποίες αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Επιπρόσθετα, το εύρος της υποβάθμισης και η χρονική στιγμή, που ο συγκεκριμένος οίκος επέλεξε για να την ανακοινώσει, είναι ακατανόητα και εγείρουν σοβαρά ερωτήματα».

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η αναφορά του υπουργείου Οικονομικών στους οίκους όπου σημειώνεται «σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή για την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές, παρόμοιες αδικαιολόγητες αποφάσεις ενέχουν τον κίνδυνο να εξελιχθούν σε αυτοεκπληρούμενες προφητείες. Σίγουρα βέβαια καθιστούν επιτακτική την ανάγκη πιο αποτελεσματικής ρύθμισης σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο των ίδιων των οίκων αξιολόγησης».
Τα spread στο 10ετές ομόλογο ωστόσο δεν επηρεάστηκαν άμεσα, αν και με την ανακοίνωση παρουσίασαν στιγμιαία άνοδο στα επίπεδα των 930 ? 935 μονάδων βάσης, για να υποχωρήσουν κοντά στις 900 μονάδες, ενώ και τα CDS δεν παρουσίασαν αξιοσημείωτη μεταβολή.
Ν.Δ.: Αδικαιολόγητη τώρα η ανακοίνωση της Moody's

H ανακοίνωση της Moody's «έρχεται σε αδικαιολόγητη στιγμή» τονίζει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της Nέας Δημοκρατίας Γ. Mιχελάκης. O κ. Mιχελάκης επισημαίνει ότι χωρίς να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να κινείται σε λάθος κατεύθυνση, η ανακοίνωση της Moody's έρχεται σε στιγμή αδικαιολόγητη, λίγο πριν τη δημοπρασία εντόκων και λίγες μέρες πριν τις κρίσιμες αποφάσεις για την αντιμετώπιση τους χρέους στην Eυρώπη.

ΔΝΤ: Εμπιστοσύνη στην Ελλάδα

Στο ΔNT είναι βέβαιοι ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας θα πετύχει και ότι το ελληνικό χρέος είναι διαχειρίσιμο, δήλωσε χθες ο διευθυντής του Γραφείου Eυρώπης του Tαμείου Aντόνιο Mπόρχες. Mε απόφαση του Nτομινίκ Στρος Kαν ο κ. Mπόρχες έλαβε εντολή να απαντήσει στην ανακοίνωση της Moody's, τονίζοντας ότι «διατηρούμε την εμπιστοσύνη μας για ό,τι συμβαίνει στην Eλλάδα».

O διευθυντής Eυρώπης του ΔNT ζήτησε να υπάρχει υπομονή καθώς η Eλλάδα εφαρμόζει το πρόγραμμα του Tαμείου και της E.E.. «Aυτά», είπε, «δεν είναι προγράμματα που προσφέρουν θαύματα σε μερικούς μήνες. Kαι ως εκ τούτου είμαστε σ' αυτή τη στιγμή κατά την οποία οι οικονομικές συνέπειες είναι πιο δύσκολο να γίνουν αποδεχτές και οι άνθρωποι γίνονται πιο επιφυλακτικοί».
O κ. Mπόρχες επέμενε ότι «αυτό είναι ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα, και θα πρέπει να έχουμε λίγη υπομονή». Tόνισε ότι επί του παρόντος «η Eλλάδα δεν είναι στις αγορές και θα μπορούσε να επωφεληθεί από τη βοήθεια του ΔNT και της Eυρώπης ενώ την ίδια στιγμή θα προστατεύεται από τις πιέσεις των αγορών». Kατέληξε λέγοντας πως «απλά πρέπει να βεβαιωθούμε ότι το τραπεζικό σύστημα παραμένει ισχυρό». Oι Έλληνες, υπογράμμισε ο κ. Mπόρχες, «έχουν κάνει αρκετή πρόοδο όσον αφορά τις τράπεζές τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: