Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

"Δύσκολη χρονιά για όλη την αυτοδιοίκηση"

Ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης, μίλησε στην SPNews για τα οικονομικά προβλήματα των ΟΤΑ, για την απαλλοτρίωση των στρατοπέδων....τους άμεσους στόχους με το νέο προϋπολογισμό καθώς και για προβλήματα του δήμου, όπως τους ελεύθερους χώρους, το κυκλοφοριακό αλλά και την αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης.

Συνέντευξη στον Λευτέρη Ζαβλιάρη




Κύριε Μπακογλίδη διοικείτε ένα δήμο που έμεινε ανεπηρέαστος από τις συνενώσεις των δήμων, ωστόσο οι περικοπές ισχύουν για όλους. Εσείς πως βλέπετε την κατάσταση στο δήμο υπό ένα τέτοιο καθεστώς περιορισμένης χρηματοδότησης;



Ο δήμος Καλαμαριάς δε συνενώθηκε με κάποιον άλλο δήμο του πολεοδομικού συγκροτήματος , κυρίως όχι γιατί μας χαρίστηκε κανείς, αλλά γιατί η Καλαμαριά είναι ένας μεγάλος και ισχυρός δήμος, ένας δήμος ο οποίος στο στάδιο της διαβούλευσης για τον Καλλικράτης πληρούσε όλα εκείνα τα κριτήρια που έβαζε ο νόμος, κοινωνικά, οικονομικά αναπτυξιακά, με αποτέλεσμα η Καλαμαριά να μείνει ένας αυτόνομος δήμος.


Άρα λοιπόν η Καλαμαριά θα κληθεί να διαχειριστεί τα προβλήματα της, μόνη της μέσα στο νέο θεσμικό και οικονομικό γίγνεσθαι και του Καλλικράτη, όσον αφορά το θεσμικό και εν μέσω οικονομικής κρίσης, όσον αφορά το οικονομικό.


Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τον τελευταίο χρόνο οι χρηματοδοτήσεις από το κράτος έχουν μειωθεί κατά 40%, άρα λοιπόν εμείς φτιάξαμε έναν προϋπολογισμό για το 2011, σύμφωνα με αυτά που προσδοκούμε να πάρουμε, όσον αφορά τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους αλλά κυρίως και αυτά που προσδοκούμε να εισπράξουμε και από τους πολίτες αλλά και από άλλες δράσεις που έχουν σχέση με τη λειτουργία του δήμου μας.


Άρα λοιπόν φτιάξαμε έναν προϋπολογισμό που πατάει καλά στα πόδια του και χωρίς να επιβαρύνουμε τους πολίτες της Καλαμαριάς. Γνωρίζετε ότι δεν αυξήσαμε τα δημοτικά τέλη και παράλληλα φτιάξαμε ένα τεχνικό πρόγραμμα με έργα και δράσεις που δεν επιβαρύνουν τον τακτικό προϋπολογισμό του δήμου.


Για το 2011, η Καλαμαριά καλείται εν μέσω οικονομικής κρίσης, μέσα από μια ορθολογική διαχείριση των πόρων και από μία εξοικονόμηση χρημάτων κυρίως από λειτουργικές των δήμων, να προχωρήσει και να δώσει λύσεις κυρίως σε θέματα πολιτισμού, αθλητισμού, νεολαίας και κυρίως σε θέματα κοινωνικής πολιτικής τα οποία είναι ζητούμενο στις μέρες μας.


Πριν από λίγες ημέρες η κ Αράπογλου είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή για τη δημιουργία Τράπεζας Γης. Η ερώτηση έγινε με αφορμή την απαλλοτρίωση εκτάσεων στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα. Εσείς τι πιστεύετε και τι προτίθεστε να κάνετε για να περιέλθουν τα πρώην στρατόπεδα Κόδρα και Νταλίπη στο δήμο;



Πράγματι η κ. Αράπογλου κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για τη δημιουργία Τράπεζας Γης. Η Καλαμαριά στα διοικητικά της όρια έχει δύο στρατόπεδα, ένα είναι το στρατόπεδο Κόδρα και το άλλο είναι το στρατόπεδο Νταλίπη. Βέβαια τα δύο στρατόπεδα έχουν μια διαφορετική αντιμετώπιση. Το στρατόπεδο Νταλίπη ανήκει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μπορεί να μην είναι ενεργό από την άποψη ότι δεν έχει στρατιωτικές δυνάμεις αλλά λειτουργεί σχολή επιτελών και κάποιες χρήσεις κυρίως για τη διευκόλυνση των αξιωματικών και των οικογενειών τους.


Εκεί κάναμε πρόσφατα μια συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας τον Ευάγγελο Βενιζέλο και του θέσαμε τις σκέψεις μας για το στρατόπεδο Νταλίπη όπου στο γενικό πολεοδομικό σχέδιο της Καλαμαριάς το έχουμε χαρακτηρίσει για πράσινο, σχολική στέγη και αθλοπαιδιές.


Το δεύτερο κομμάτι που αφορά και την ερώτηση της κας Αράπογλου, έχει να κάνει με το στρατόπεδο Κόδρα, το οποίο χρήζει διαφορετικής αντιμετώπισης. Το στρατόπεδο Κόδρα έχει ήδη μία ομπρέλα προστασίας και από το ΣτΕ αλλά κυρίως και με νόμους και αποφάσεις υπουργικές σαν χώρος ιστορικός - αρχαιολογικός και χώρος πρασίνου. Έτσι όπως είναι το στρατόπεδο Κόδρα αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να χτιστεί και δεν μπορεί να μπει ούτε ένα τούβλο μέσα στα όρια του στρατοπέδου.


Για το κομμάτι που αναφέρει η κ. Αράπογλου της Τράπεζας Γης, είμαστε απόλυτα σύμφωνοι και νομίζω ότι είναι ένα θέμα το οποίο θα δώσει λύση σε όλη την αυτοδιοίκηση και σε όλες τις τοπικές κοινωνίες, στην προσπάθεια που κάνουμε εμείς οι δήμαρχοι πανελλαδικά να διατηρήσουμε όλο και περισσότερους ελεύθερους χώρους μες στον κοινωνικό ιστό των πόλεων μας.


Άρα λοιπόν οι ιδιοκτησίες που υπάρχουν στο στρατόπεδο Κόδρα μπορούν να ανταλλαγούν με ίσης αξίας γαίες σε άλλες περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης ή του πολεοδομικού συγκροτήματος και νομίζω ότι μόνο έτσι λύνεται πολιτικά το θέμα του στρατοπέδου Κόδρα για να αποδοθεί στην κοινωνία της Καλαμαριάς, ένα πάγιο αίτημα χρόνων για να το αξιοποιήσουμε για ζώνες περιπάτου, πρασίνου και ιστορικής μνήμης.


Επίσης θα ήθελα να πω ότι το στρατόπεδο Κόδρα, με την ιδέα που βάζει η κ. Αράπογλου για την Τράπεζα Γης, είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι όχι μόνο για τα στρατόπεδα, αλλά και για άλλους ελεύθερους χώρους που θέλουν να κρατήσουν οι δήμοι στο πολεοδομικό μας συγκρότημα.


Γνωρίζετε επίσης ότι στην Καλαμαριά υπάρχει ένα μεγάλο οικόπεδο, οι καπναποθήκες, στο κέντρο της Νέας Κρήνης, ένα μεγάλο κομμάτι γνωρίζετε ότι έχει δοθεί στη μονή Βατοπεδίου και για αυτό έχει κάνει ερώτηση πάλι η κ. Αράπογλου στη Βουλή και εκεί όλο το κομμάτι ζητάμε να αποδοθεί στο λαό της Καλαμαριάς, για να το αξιοποιήσουμε σύμφωνα με δράσεις του γενικού πολεοδομικού σχεδίου.


Φυσικά θα πρέπει το κομμάτι των δέκα στρεμμάτων με νόμο να επιστρέψει στο ελληνικό δημόσιο και κατ’ επέκταση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στη συνέχεια να περάσει στο δήμο της Καλαμαριάς.
Το κυκλοφοριακό είναι ένα πρόβλημα που είναι ακόμα πολύ έντονο στο δήμο Καλαμαριάς. Οι περισσότεροι κεντρικοί δήμοι έχουν λάβει την απόφαση να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τη χρήση του αυτοκινήτου. Εσείς σε ποια κατεύθυνση θα κινηθείτε;


Το κυκλοφοριακό είναι ένα πρόβλημα που το αντιμετωπίζουν όλες οι αστικές μεγαλουπόλεις και όλοι οι δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος. Ήδη μέσα από την επικαιροποιημένη κυκλοφοριακή μελέτη που περάσαμε τον προηγούμενο χρόνο στο δήμο Καλαμαριάς και αρχίζουμε και την εφαρμόζουμε μέσα στο 2011, ήδη ξεκινάμε δίκτυα πεζοδρόμων, δίκτυα ποδηλατοδρόμων και κάνουμε μία προσπάθεια να περιορίσουμε την κίνηση του ΙΧ κυρίως στο κέντρο της Καλαμαριάς και παράλληλα δημιουργώντας θέσεις στάθμευσης μέσα στις γειτονιές.


Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, ο Έλληνας είναι ερωτευμένος με το αυτοκίνητο, κάνει μεγάλη χρήση του ΙΧ και εμείς η κατεύθυνση που κινούμαστε σα δημοτική αρχή και θα πάμε έτσι και τα επόμενα χρόνια, είναι ότι θα κάνουμε ότι κινήσεις πρέπει για να αποθαρρύνουμε την κίνηση του ΙΧ στο δήμο της Καλαμαριάς και κυρίως και στο κέντρο της Καλαμαριάς.
Η Καλαμαριά είναι ένας δήμος που κυριολεκτικά θα ευνοηθεί πολύ όταν συνδεθεί με τη γραμμή του μετρό με το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Είστε αισιόδοξος μετά τις τελευταίες διαβεβαιώσεις του υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννη Μαγκριώτη, ότι τα έργα δηλαδή θα ξεκινήσουν άμεσα;


Το μετρό είναι έργο ζωτικής σημασίας για την πόλη της Θεσσαλονίκης και πρέπει όλοι να συνεργαστούμε για να τελειώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Βέβαια η Καλαμαριά σαν μεγάλος δήμος, αλλά και σαν δήμος που είναι η είσοδος και η έξοδος της πόλης από την ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης παίζει κυρίαρχο ρόλο όσον αφορά το μετρό. Το μετρό λοιπόν πάει Καλαμαριά, το γνωρίζουν και οι συμπολίτες μας, όχι μόνο της Καλαμαριάς αλλά και όλης της Θεσσαλονίκης, το μετρό περνάει στην Καλαμαριά, εμείς χωροθετήσαμε τον τερματικό σταθμό και το σταθμό μετεπιβίβασης στη Μίκρα, μία έκταση 130 στρεμμάτων στην περιοχή της Μίκρας, την περνάμε και μέσα από το γενικό πολεοδομικό για να γίνει εκεί ο γενικός τερματικός σταθμός του μετρό, είμαστε στο κομμάτι της διαβούλευσης.


Όσον αφορά την πορεία του έργου είμαι αισιόδοξος και μετά τις τελευταίες διαβεβαιώσεις του υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του Γιάννη του Μαγκριώτη, ότι το έργο της Καλαμαριάς αποκτά ανάδοχο μέσα στο 2011 και ξεκινά αν εκτελείται ταυτόχρονα με την κεντρική γραμμή του μετρό που είναι στο δήμο Θεσσαλονίκης. Άρα λοιπόν είμαι αισιόδοξος εάν υπάρξει η ικανή χρηματοδότηση και πιστεύω ότι και αν τηρηθεί ακριβώς το χρονοδιάγραμμα η Καλαμαριά μπορεί το 2015 -16 να έχει μετρό.
Μια από τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις ήταν η αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης. Ποια είναι τα σχέδια σας από εδώ και πέρα για την παραλία της Καλαμαριάς; Έχετε θέσει κάποια χρονοδιαγράμματα;


Η παραλιακή ζώνη της Καλαμαριάς είναι ένα στοίχημα και για μένα που είμαι δήμαρχος και πολίτης της Καλαμαριάς, αλλά κυρίως για τη νέα δημοτική αρχή. Γνωρίζετε ότι η Καλαμαριά έχει 3,5 χιλιόμετρα παραλία. Βέβαια τα κομμάτια της παραλιακής ζώνης της Καλαμαριάς χρήζουν και διαφορετικής αντιμετώπισης γιατί έχουν και διαφορετικό θα έλεγα νομικό καθεστώς.


Το κομμάτι της παραλιακής ζώνης της Καλαμαριάς από την οδό Σοφούλη, δηλαδή τα όρια μας με το δήμο Θεσσαλονίκης, μέχρι και το Κυβερνείο, είναι ένα πολύ δύσκολο κομμάτι όπου εκεί υπάρχουν ιδιοκτησίες. Άρα λοιπόν εκεί μέσα στο γενικό πολεοδομικό το οποίο θα περάσουμε μέσα στον Ιούνιο του 2011, όλα αυτά τα οικόπεδα και όλα αυτό το κομμάτι της παραλιακής ζώνης, το χαρακτηρίζουμε για χώρους περιπάτου, πρασίνου και κοινωφελών χρήσεων.


Βέβαια είναι ένα μεγάλο εγχείρημα, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να αποζημιωθούν και εδώ είμαστε σε συνεργασία και με την πολιτεία να μπορέσουμε σε συνεργασία με το δήμο όλους αυτούς τους ανθρώπους που έχουν ιδιοκτησίες εκεί είτε να αποζημιωθούν, είτε να μεταφερθούν σε άλλα μέρη της Καλαμαριάς.


Το δεύτερο κομμάτι της παραλιακής μας ζώνης, από το Κυβερνείο μέχρι τη Μίκρα, δεν έχει ιδιοκτησίες, ανήκει κυρίως στο ελληνικό δημόσιο, στην ελληνική κτηματική εταιρεία του δημοσίου και κάποια κομμάτια ανήκουν και στον ΕΟΤ, στα ελληνικά τουριστικά ακίνητα, ήδη αυτά τα χρησιμοποιούμε με χρησιδάνειο μέχρι το 2014, το οποίο θα επικαιροποιήσουμε σε συνάντηση που ζητήσαμε και από τον ΕΟΤ και από τα ελληνικά τουριστικά ακίνητα μέσα στο επόμενο διάστημα, εμείς θα συνεχίζουμε να διεκδικούμε αυτό το κομμάτι για το λαό της Καλαμαριάς, εμείς θέλουμε το χρησιδάνειο να επεκταθεί για πάρα πολλά χρόνια για να μπορέσουμε και εμείς να αξιοποιήσουμε αυτό το κομμάτι, μέσα από ένα σχέδιο κυρίως αξιοποίησης των ζωνών πρασίνου σε συνάρτηση με το ποδήλατο και με ζώνες περιπάτου όσον αφορά το μεγάλο αυτό κομμάτι.


Βέβαια εκεί μπαίνει ένα ζήτημα, για το τι θα γίνει με τη μαρίνα της Αρετσούς, η μαρίνα δεν ανήκει στο δήμο Καλαμαριάς, ανήκει στα ελληνικά τουριστικά ακίνητα. Εμείς μέσα στο γενικότερο σχεδιασμό ζητάμε η μαρίνα να περιέλθει στο δήμο της Καλαμαριάς, ούτως ώστε αυτό το κομμάτι να ανήκει στο δήμο και να μπορούμε να το αξιοποιήσουμε όπως εμείς πραγματικά επιθυμούμε.


Βέβαια, έχω τονίσει κατ’ επανάληψη ότι πρέπει να δούμε το παραλιακό μέτωπο της Καλαμαριάς σε μία ενιαία αντιμετώπιση, από το Καλοχώρι μέχρι και τοΑγγελοχώρι ούτως ώστε ο κάθε δήμος τα κομμάτια που έχει να τα αξιοποιήσει με ένα γενικότερο σχεδιασμό, ούτως ώστε κάποια στιγμή όλο αυτό το κομμάτι το παραλιακό μέτωπο της Καλαμαριάς να αποκτήσει μια ταυτότητα. Εμείς περιμένουμε να έρθει και η υπουργός προς το τέλος Μαρτίου για να μας παρουσιάσει το ρυθμιστικό σχέδιο της πόλης και εκεί θα τοποθετηθούμε με συγκεκριμένη πρόταση.
Στην οικιστική περιοχή της Καλαμαριάς παρατηρείται έλλειψη ελεύθερων χώρων.  Πιστεύετε ότι είναι δύσκολο να αλλάξετε την κατάσταση; Έχετε κάνει κάποιες κινήσεις γι’ αυτό;


Το θέμα των ελεύθερων χώρων δεν είναι ένα ζήτημα μόνο για το δήμο της Καλαμαριάς αλλά και για όλους τους δήμους της χώρας. Σε μία δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία είναι πάρα πολύ δύσκολο οι δήμοι με τα χρήματα που έχουν να κρατήσουν τους ελεύθερους χώρους. Εμείς εδώ στην Καλαμαριά κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια. Τα δημοτικά οικόπεδα που έχουμε τα διαθέτουμε κυρίως για σχολική στέγη, για πάρκα, παιδικές χαρές και πλατείες.


Τα οικόπεδα ιδιωτών που έχουμε χαρακτηρισμένα για σχολεία σε συνεργασία με τον ΟΣΚ και την πρώην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, προσπαθούμε μέσα από προγραμματικές συμβάσεις να αγοράσουμε κάποια οικόπεδα για να κάνουμε τα σχολεία που χρειαζόμαστε και τους ελεύθερους χώρους που έχουμε χαρακτηρισμένους και είναι ιδιωτών για κοινωφελείς χρήσεις, εκεί να είναι βέβαιοι οι συμπολίτες μου ότι θα κάνουμε έναν αγώνα με όλες μας τις δυνάμεις παρόλο που η συγκυρία είναι δύσκολη, να διατηρήσουμε ελεύθερους όσο περισσότερους χώρους γίνεται στην Καλαμαριά. Και εδώ θα κάνω μια παρένθεση και θα επανέλθω, ότι το ελληνικό δημόσιο δημιουργώντας Τράπεζα Γης, δηλαδή να αξιοποιήσει τη δικιά του περιουσία, όχι να την εκποιήσει όπως λέμε τελευταία, αλλά να την αξιοποιήσει για το δημόσιο συμφέρον και αυτή είναι η άποψη μου.
Τέλος κ. Μπακογλίδη, τι να αναμένουμε από την κατάρτιση του πρώτου προϋπολογισμού του δήμου; Ποιές είναι οι άμεσες στοχεύσεις σας ;


Είμαστε ο πρώτος δήμος που κατέθεσε προϋπολογισμό πιστεύω ανά την Ελλάδα γιατί το καταλαβαίνετε και είναι αυτονόητο ότι μόνοι μας δεν έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα, άρα καταθέσαμε τον προϋπολογισμό μας μέσα στον Ιανουάριο.


Ο προϋπολογισμός του δήμου είναι αναπτυξιακός, δεν επιβαρύνει τους πολίτες της Καλαμαριάς, εστιάζεται σε δράσεις που είναι επίκαιρες με την κοινωνική και την οικονομική συγκυρία, δηλαδή στεκόμαστε στοχευμένα στους αδύναμους συμπολίτες μας, μέσα από μια στοχευμένη κοινωνική πολιτική και παράλληλα πιστεύω ότι σε μια δύσκολη συγκυρία, οι δράσεις του πολιτισμού, του αθλητισμού, η ενίσχυση των θεσμών και των αξιών, είναι ένα πολύ καλό εργαλείο για να βγούμε από την κρίση.


Άρα λοιπόν και σε αυτές τις δράσεις θα σταθούμε δίπλα, μέσα από τις δομές που έχει ο δήμος και σε επίπεδο δήμου αλλά και σε επίπεδο νομικών προσώπων. Πιστεύω ότι αυτή η χρονιά είναι μια δύσκολη χρονιά για όλη την αυτοδιοίκηση, πιστεύω ότι αν καταφέρουμε και ξεπεράσουμε αυτή τη χρονιά, η αυτοδιοίκηση θα πάρει το δρόμο της, βέβαια είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι αυτή η κρίση μπορεί να φέρει και ευκαιρίες, γιατί πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας, να δούμε που βρισκόμαστε, που ήμασταν και που θέλουμε να πάμε και πιστεύω ότι μέσα από αυτήν την αυτοκριτική θα μπορέσουμε μέσα από το δήμο μας και μέσα από τις δομές μας να φανούμε πιο χρήσιμοι στους πολίτες της Καλαμαριάς αλλά κυρίως στην ίδια μας την πόλη.


http://www.spnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: