Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Αύξηση επιτοκίων; Μαύρα μαντάτα!

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η απόφαση ήταν η αναμενόμενη για διατήρηση των...
 παρεμβατικών επιτοκίων στο ιστορικό, για την Ευρώπη, χαμηλό του 1%, όμως στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλωντ Τρισέ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αλλαγής της επιτοκιακής πολιτικής από τον επόμενο κιόλας μήνα, με αύξηση των επιτοκίων για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον δύο χρόνια.

Χωρίς βέβαια να προεξοφλείται αύξηση, η σκέψη από μόνη της δείχνει πολλά πράγματα:

Πρώτα απ’όλα, φόβους για πληθωριστικές πιέσεις: Ο επίσημος στόχος της ΕΚΤ είναι για χαμηλό πληθωρισμό που δε θα ξεπερνά το 2%. Αυτή τη στιγμή αγγίζει το 2,4%.

Όμως η αύξηση των επιτοκίων δεν είναι απλή υπόθεση. Τα χαμηλά επιτόκια έχουν μία και μεγάλη χρησιμότητα, να αναθερμαίνουν την οικονομία. Με απλά λόγια, οι επιχειρήσεις δανείζονται φθηνά, προχωρούν σε επενδύσεις, αυξάνουν τις θέσεις εργασίας και η οικονομία «αναθερμαίνεται».

Αυτή την πολιτική ακολούθησε, για παράδειγμα, για πολλά χρόνια, ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Άλαν Γκρίνσπαν, ο οποίος με το τρυκ των επιτοκίων κρατούσε σε υψηλούς ρυθμούς την οικονομική ανάπτυξη στη χώρα.

Η πολιτική, του, πλέον αμφισβητείται από κάποιους, πολλοί τον κατηγορούν ότι έβαλε τα θεμέλια της φούσκας των ακινήτων, αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο γηραιός τραπεζίτης είναι ένας πραγματικός γκουρού των αγορών. Αν μη τι άλλο, ουδείς γνωρίζει τι θα γινόταν αν είχε παραμείνει στο τιμόνι της Fed. Εξάλλου, ο αντικαταστάτης του, Μπεν Μπερνάνκι, ακολουθεί και αυτός την ίδια πάνω κάτω πολιτική…

Η Ιαπωνία, από την άλλη, σε βαθιά ύφεση εδώ και δεκαετίες, έχει διατηρήσει τα επιτόκιά της σε μηδενικά επίπεδα, με μία μικρή, πρακτικά αμελητέα, αύξηση πριν από λίγο καιρό.

Στα δικά μας, τώρα, η δήλωση και μόνο του Τρισέ για πιθανή αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα μπορεί να δείχνει ότι ο Κεντρικός Τραπεζίτης είναι βέβαιος για επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης στην ευρωζώνη. Αυτό είναι το καλό σενάριο, όμως τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν μιλούν για ανάπτυξη 1,6% με το ζόρι…

Παράλληλα, η ανεργία στην ευρωζώνη έχει χτυπήσει «κόκκινο» στο 10% (υποχώρησε στο 9,9% τον Ιανουάριο από το 10% του Δεκεμβρίου). Πρακτικά, ένας στους 10 ευρωπαίους σε παραγωγική ηλικία είναι άνεργος και η μόνη τάση που διαφαίνεται – ίσως πλην της Γερμανίας – είναι ανοδική.

Άρα, γιατί μιλάει για άνοδο των επιτοκίων ο πανέξυπνος κ. Τρισέ; Αφού ξέρει ότι θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τον δανεισμό τραπεζών, όπως οι ελληνικές, που ούτως ή άλλως αντλούν χρήμα πολύ «ακριβά». Αν δεν μπορούν να δανειστούν, δε θα δανείσουν και άρα οι ήδη κλειστές τους κάνουλες προς τους Έλληνες επιχειρηματίες θα σφραγιστούν οριστικά!

Όμως, ο κ. Τρισέ είναι ο Κεντρικός Τραπεζίτης όλων των ευρωπαίων και, κατά δήλωσή του, στόχος του είναι η «σταθερότητα των τιμών». Δεν είναι δυνατό να έχει στο νου του τις ελληνικές επιχειρήσεις που, πλέον, αδυνατούν να βρουν και κεφάλαιο κίνησης…

aixmi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: