Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

ΟΤΕ: Σχεδιάζει περικοπές 300 εκατ. ευρώ

Σε επιπλέον μέτρα με περικοπές σε όλους του τομείς, χωρίς να αποκλείονται και νέες απολύσεις σε θυγατρικές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, αναμένεται να προχωρήσει η διοίκηση του ΟΤΕ, στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειά της να μειώσει το λειτουργικό της κόστος και να εξισορροπήσει τις τεράστιες απώλειες από τη σταθερή τηλεφωνία. Στόχος είναι η περικοπή των δαπανών κατά συνολικά 300 εκατ. ευρώ σε όλο τον Όμιλο, με τις απολύσεις στην Cosmote και τις περικοπές επιδομάτων και υπερωριών στον ΟΤΕ υπολογίζεται ότι θα υπάρξει εξοικονόμηση περίπου 40 εκατ. ευρώ (32 εκατ. ευρώ από τον ΟΤΕ και περίπου 8 εκατ. ευρώ από τους μισθούς στην Cosmote).
Στελέχη του Οργανισμού διαβεβαίωναν χθες ότι στην Cosmote δεν πρόκειται να γίνουν νέες απολύσεις, ωστόσο οι εργαζόμενοι βρισκόταν σε αναταραχή, μια και σύντομα αναμένονται αποφάσεις για εργαζόμενους σε θυγατρικές, όπως η «Γερμανός» ή η «RomTelekom». Σε όλο τον ΟΤΕ έχουν συσταθεί ομάδες εργασίας οι οποίες ελέγχουν κάθε δραστηριότητα του ομίλου, ακόμα και την κατανάλωση ηλεκτρικού ή καυσίμων με στόχο να υπάρξει «συμμάζεμα» ακόμα και στα καθημερινά έξοδα.
Οι κινήσεις του ΟΤΕ, αν και προκάλεσαν σημαντικές αντιδράσεις, δέχθηκαν την επικρότηση των μεγαλύτερων ξένων οίκων, με Morgan Stanley, Barclays και Alpha Finance να χαρακτηρίζουν θετική εξέλιξη τις περικοπές.
Το «πακέτο»
Τα επιπλέον κίνητρα, τα οποία είναι ιδιαίτερα υψηλά, γνωστοποίησε με νέο έγγραφο της προς τους εργαζομένους της Cosmote η διοίκηση. Το πρόγραμμα ευνοεί κυρίως τους μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζομένους με παιδιά, οι δε μέγιστες απολαβές φτάνουν μέχρι και τα τρία έτη καθαρών μισθών. Σύμφωνα με την ενημέρωση, οι 120 εργαζόμενοι θα λάβουν, εκτός από τη νόμιμη αποζημίωση με βάση τα χρόνια προϋπηρεσίας, από 8 έως 12 επιπλέον μισθούς, ανάλογα με την ηλικία (8 μισθούς δικαιούνται οι εργαζόμενοι έως 25 ετών, 9 μισθούς όσοι ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία 26-35, 10 μισθούς οι εργαζόμενοι μεταξύ 36-45 ετών, 46-55 ετών 11 μισθούς και άνω των 55 ετών 12 μισθούς). Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, το «πακέτο» των μέτρων προβλέπει τη χορήγηση 5-13 μεικτών μηνιαίων μισθών με βάση την οικογενειακή κατάσταση και τον αριθμό των παιδιών του εργαζόμενου. Επίσης, προβλέπεται η χορήγηση 1-2 μισθών με βάση την ατομική απόδοση των δύο τελευταίων ετών.

OME OTE
Με 24ωρη προειδοποιητική απεργία στις 4 Μαρτίου απαντούν οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ, ενώ εκείνοι της Cosmote προσανατολίζονται στην πραγματοποίηση 48ωρης απεργίας αύριο και μεθαύριο. Οι ενέργειες της διοίκησης του ΟΤΕ προκαλούν έντονη αναταραχή, με κύκλους του υπουργείου Εργασίας να σχολιάζουν πως «έγιναν σε λάθος χρονική στιγμή». Η Ομοσπονδία εργαζομένων στον ΟΤΕ κατηγορεί τη διοίκηση για «εργοδοτική αυθαιρεσία» και «ανάλγητη συμπεριφορά», ενώ με ανακοίνωσή της την καλεί να πάρει πίσω τις απολύσεις που εξαγγέλθηκαν και να προσέλθει για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η ΟΜΕ-ΟΤΕ απειλεί με συνέχιση των κινητοποιήσεων από τις 8 Μαρτίου.

Μποϊκοτάζ
Κόκκινη κάρτα βγάζει η Ένωση Εργαζομένων - Καταναλωτών της ΓΣΕΕ στην Cosmote, με αφορμή την περικοπή 120 θέσεων εργασίας και, με ανακοίνωση που εξέδωσε, κάλεσε τις καταναλωτικές ενώσεις και τους καταναλωτές «να αναθεωρήσουν τη στάση τους απέναντι στην εταιρεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: