Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Καταστροφικές οι συνέπειες της διάβρωσης των παραλιών στην Κύπρο...

Σε λανθασμένη τακτική προσανατολίζεται η κυβέρνηση για να επιλύσει το σοβαρό πρόβλημα της διάβρωσης που ταλανίζει την πλειοψηφία των παραλιών της Κύπρου. Όπως λέχθηκε ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος οι...
κυματοθραύστες που τοποθετούνται μπορεί να αποτελούν φθηνή λύση, ωστόσο δεν λύνουν το πρόβλημα της διάβρωσης, αλλά το μετατοπίζουν. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διάβρωση θα πρέπει να ληφθούν μέτρα με κυριότερο τον τερματισμό των ανθρώπινων επεμβάσεων.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για συγκεκριμένες περιοχές όπου το φαινόμενο είναι πιο έντονο όπως είναι τα Περβόλια, η Γεροσκήπου και η Πόλη Χρυσοχούς.  Ωστόσο, το θέμα που ήγειραν οι βουλευτές είναι η απουσία πολιτικής βούλησης για μεγαλύτερη συνεισφορά του κράτους στα όποια έργα γίνονται με σκοπό την αντιμετώπιση της διάβρωσης. Όπως ανέφερε ο βουλευτής Σοφοκλής Φυττής σήμερα τα έργα υλοποιούνται με συνεισφορά από 50% του κράτους και της τοπικής Αρχής στα όρια της οποία εκτελούνται.

Ο Χαράλαμπος Χατζηπάκκος του Τμήματος Περιβάλλοντος ανέφερε ότι υπάρχει πρόβλημα διάβρωσης, σημειώνοντας ότι έγιναν μελέτες σε συγκεκριμένες περιοχές. Ο εκπρόσωπος του Κτηματολογίου και Χωρομετρίας ανέφερε ότι από τη δεκαετία του ’70 έγιναν οι πρώτες αεροφωτογραφήσεις και συγκρίνονται με δεδομένα που λαμβάνονται μέχρι σήμερα. Από το Υπουργείο Εσωτερικών τονίστηκε ότι απαιτείται να γίνει σχεδιασμός για όλη την Κύπρο, ενώ απαντώντας σε όσους ζητούν μεγαλύτερη συνεισφορά της κυβέρνησης εξήγησε ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει τη βούληση να διαθέσει ούτε το 50% που του αναλογεί με βάση την πολιτική απόφαση.

Ο Γιώργος Ζωδιάτης υπεύθυνος του προγράμματος στο Ωκεανογραφικό Κέντρο χαρακτήρισε φυσικό φαινόμενο τη διάβρωση, σημειώνοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα οφείλεται στην επέμβαση του ανθρώπου. Τις ανησυχίες του ΚΟΤ εξέφρασε ο Γλαύκος Καριόλου χαρακτηρίζοντας τα στοιχεία που περισυλλέγονται από το Ωκεανογραφικό Κέντρο ανεκτίμητης αξίας.  Η ακτομηχανολόγος Ξένια Λοϊζίδου ανέφερε ότι αναμένεται διάβρωση από τα διάφορα έργα που γίνονται. Εξήγησε ότι μόνο στην Πόλη Χρυσοχούς η διάβρωση έφθασε τα 80 μέτρα σημειώνοντας ότι τώρα η ακτή επανακτά την ισορροπία της. Όσον αφορά την ευκολία που τοποθετούνται κυματοθραύστες στην Κύπρο, επισήμανε ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη θεωρούνται η τελευταία επιλογή.

Ευρύτερες επιπτώσεις
Ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου Επίτροπος Περιβάλλοντος ανέφερε ότι λόγω του αλιευτικού καταφυγίου στο Ζύγι που γίνεται χωρίς μελέτη εκτίμησης στο περιβάλλον υπάρχει μεγάλη διάβρωση στην ευρύτερη περιοχή.  Εκπροσωπώντας την Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων η Μυρούλα Χατζηχριστοφόρου επισήμανε ότι η διάβρωση των παραλιών προέρχεται κυρίως από ανθρώπινες δραστηριότητες, κάνοντας αναφορά στις επεμβάσεις στη ζώνη προστασίας της παραλίας και την καταστροφή των αμμόλοφων.
πηγή:tro-ma-ktiko.blogspot.com
απο philenews.com

1 σχόλιο:

Theopemptou είπε...

Η έκθεση της επιτρόπου που συστήνει να γίνει περιβαλλοντική μελέτη αλλά και η γνωμάτευση της τότε υπηρεσίας περιβάλλοντος είναι εδώ
http://theopemptou.com/portal/index.php/downloads25/cat_view/13-thalassa/58-alieftiko-katafygio-zygiou

όποιος τη διαβάσει καταλαβαίνει ότι όλοι ήξεραν από πριν ότι αν έκαναν το αλιευτικό καταφύγιο στο Ζύγι θα καταστρεφόταν η παραλία μέχρι τη Δρομολαξιά.
Αν θυμάμαι καλά ο σωστός χώρος ήταν να γίνει στο Μαζωτό