Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Έτοιμη να καταθέσει αντιπροτάσεις η Ελλάδα - Στις Βρυξέλλες ελληνική αποστολή αύριο με στόχο συμφωνία 18 Ιουνίου

Eκπρόσωποι του Aλ. Τσίπρα θα βρίσκονται το πρωί του Σαββάτου στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συναντηθούν με εκπροσώπους των επικεφαλής των θεσμών
Την ετοιμότητα της Ελλάδας να στείλει αντιπροτάσεις στους δανειστές, με στόχο τη γεφύρωση και των τελευταίων διαφορών μεταξύ Αθήνας και δανειστών, μεταφέρουν ανώτατες κυβερνητικές πηγές.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως η συμφωνία βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ, καθώς, όπως τονίζουν, η διαφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα είναι μόνο της τάξης του 0,25%.
Aναλυτικά, ανώτατες κυβερνητικές πηγές αποκαλύπτουν:
1.Η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να καταθέσει αντιπροτάσεις, προκειμένου να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές, όπως ακριβώς συμφωνήθηκε στις συναντήσεις του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, τόσο με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας όσο και με τον Πρόεδρο Γιούνκερ.
2.Εκπρόσωποι του Έλληνα Πρωθυπουργού θα βρίσκονται αύριο το πρωί στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συναντηθούν με εκπροσώπους των επικεφαλής των θεσμών.
3.Η εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι βρισκόμαστε περισσότερο από άλλοτε κοντά σε συμφωνία, αφού η διαφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα είναι μόνο της τάξης του 0,25%.
4.Συνεπώς αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση αλληλοκατανόησης. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να φανταστεί κανείς ότι η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία θα οδηγούσε την Ευρώπη σε διχασμό για μία τόσο μικρή διαφορά και για την επιμονή να μην εφαρμοστεί στην Ελλάδα το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων που ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Μαξίμου: Συμφωνία έως τις 18 Ιουνίου
Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να υπάρξει συμφωνία έως τις 18 Ιουνίου, υπογράμμισε κορυφαία κυβερνητική πηγή, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.
Ειδικότερα, ο Έλληνας αξιωματούχος υποστήριξε πως η νέα προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας είναι η 18η Ιουνίου.
 Σημειώνεται πως στις 18 Ιουνίου, ημέρα Πέμπτη, έχει προγραμματιστεί η τακτική συνεδρίαση του Eurogroup.
Ο ίδιος αξιωματούχος διέψευσε τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου για την ύπαρξη σεναρίων Grexit στους κόλπους της Ευρωζώνης.
Παράλληλα, επανέλαβε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχθεί την αύξηση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Στα 450 εκ. ευρώ η διαφορά
Στα 450 εκατ. ευρώ έχει υποχωρήσει η διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών σε ό,τι αφορά την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, όπως επιβεβαιώνουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.
Κορυφαίοι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, όπως οι κ.κ. Δραγασάκης, Τσακαλώτος, Παππάς, Χουλιαράκης μεταβαίνουν αύριο Σάββατο στις Βρυξέλλες για να συναντήσουν τους εκπροσώπους των δανειστών και να συζητηθεί το πως θα καλυφθεί η διαφορά του 0,25% που εντοπίζεται στους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Στην πρώτη γραμμή βρίσκεται ο ΦΠΑ - με τις μετατάξεις από τον χαμηλό στον υψηλό συντελεστή - αλλά και η έκτακτη εισφορά που, όπως όλα δείχνουν, θα πληρώνεται κανονικά και όχι μειωμένη για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 25.000 ευρώ.
Να σημειωθεί πως το αρχικό σχέδιο για την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης αφορούσε εισοδήματα από 30.000 ευρώ και πάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια: