Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

ΔΝΤ: Επεξεργάζεται σχέδια σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας


Κινήσεις για να προστατευτούν χώρες που υπάρχει παρουσία ελληνικών θυγατρικών παραδέχεται ανώτατο στέλεχος του ΔΝΤ

DNT
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επεξεργάζεται με τις εθνικές αρχές των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης έκτακτα εναλλακτικά σχέδια για την περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας, σύμφωνα με ανώτατους αξιωματούχους του Ταμείου που επικαλείται η Wall Street Journal. Όπως αναφέρει, πρόκειται για μια σπάνια δημόσια παραδοχή πως οι αρμόδιες αρχές προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο αποτυχίας να υπάρξει συμφωνία για την συνέχιση της παροχής βοήθειας προς την Αθήνα.
Όπως αναφέρει η WSJ, οι ελληνικές τράπεζες είναι οι μεγαλύτεροι παίκτες σε κάποια από τα γειτονικά χρηματοπιστωτικά συστήματα. Στη Βουλγαρία, οι θυγατρικές της Εθνικής, της Alpha, της Πειραιώς και της Eurobank κατέχουν περίπου το 22% των τραπεζικών assets, περίπου όσο κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες στην ΠΓΔΜ. Τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δραστηριοποιούνται επίσης στη Ρουμανία, την Αλβανία και τη Σερβία.
«Βρισκόμαστε σε διάλογο με όλες αυτές τις χώρες», δήλωσε ο Jörg Decressin, υποδιευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ. «Συζητούμε μαζί τους αναφορικά με τα έκτακτα εναλλακτικά σχέδια που έχουν, ποια μέτρα μπορούν να λάβουν».
Στο πλαίσιο των συζητήσεων, το ΔΝΤ έχει ζητήσει από τις εθνικές εποπτικές αρχές να διασφαλίσουν πως οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών διαθέτουν αρκετά περιουσιακά στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να ανταλλάξουν με έκτακτη χρηματοδότηση από τις δικές τους κεντρικές τράπεζες –στην περίπτωση που η χρηματοδότηση από τις μητρικές τους εταιρείες κοπεί ξαφνικά- και πως τα κεφάλαια για τη διασφάλιση των καταθέσεων βρίσκονται σε επαρκή επίπεδα, σύμφωνα με τον ίδιο.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών της προχωρούν με βραδύ ρυθμό, παρά τις προειδοποιήσεις ελλήνων αξιωματούχων πως η κυβέρνηση κοντεύει να ξεμείνει από χρήμα. «Θα ήταν ανόητο για τον οποιοδήποτε στον κόσμο της πολιτικής να μην ανησυχεί σ” αυτή τη φάση», σημείωσε ο Decressin.
Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν περιμένουν να υπάρξει κάποια πρόοδος στο σημερινό Eurogroup. Αυτό σημαίνει πως οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν υπό πίεση, θα εξαρτώνται από σχετικά ακριβή ρευστότητα από την ΤτΕ  και θα κινδυνεύουν με bank run στην περίπτωση που υπάρξουν αμφιβολίες ως προς το αν θα μπορούν να αποπληρώσουν τους καταθέτες, σχολιάζει η WSJ.
Γενικά το ΔΝΤ πιστεύει πως οι θυγατρικές ελληνικών τραπεζών στην νοτιοανατολική Ευρώπη θα μπορούσαν να αντέξουν κατάρρευση των μητρικών τους. «Η εκτίμησή μας για τις ελληνικές τράπεζες στην περιοχή αυτή είναι ότι έχουν σχετικά καλή ρευστότητα, δεν έχουμε δει κάποια μεγάλη εκροή καταθέσεων», ανέφερε ο κ. Decressin. Καθώς είναι θυγατρικές, αντί για υποκαταστήματα, οι τράπεζες πρέπει να έχουν τα δικά τους κεφαλαιακά «μαξιλάρια» και μπορούν να αναχρηματοδοτούνται μέσω των εθνικών κεντρικών τραπεζών. Αυτό θα διευκόλυνε τον διαχωρισμό τους από τις μητρικές τράπεζες, αν είναι απαραίτητο.
Ωστόσο, το ΔΝΤ έχει απευθύνει έκκληση στις εθνικές εποπτικές αρχές και τις κυβερνήσεις να παρακολουθούν στενά την κατάσταση. «Υπάρχει συχνή παρακολούθηση στο επίπεδο των αρχών και η συμβουλή μας είναι ότι αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί», είπε ο κ. Decressin.
Το ένα σενάριο που απασχολεί το ΔΝΤ είναι το τι θα μπορούσε να συμβεί αν ο πανικός για τα οικονομικά της Ελλάδας οδηγήσει τους καταθέτες της περιοχής να τραβήξουν τα χρήματά τους από τις ελληνόκτητες τράπεζες.
«Οι τράπεζες αυτές μπορεί να είναι απολύτως εν τάξει, όμως θα μπορούσαν στο μυαλό του λαού να θεωρηθεί πως δεν είναι εν τάξει διότι είναι ελληνικές τράπεζες, και ο κόσμος να πάει και να επιχειρήσει να αποσύρει τις καταθέσεις τους. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορείς να βάλεις σε μοντέλο», σχολίασε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: