Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

«Η Αθήνα εξετάζει να μην πληρώσει ΔΝΤ και ΕΚΤ»

«Η Αθήνα εξετάζει να μην πληρώσει ΔΝΤ και ΕΚΤ»

New York Times: ΔΝΤ και ΕΚΤ θα μπορούσαν να διευκολύνουν την Αθήνα

Όλες τις επιπτώσεις που θα έχει η άρνηση πληρωμής του ΔΝΤ και τις ΕΚΤ εξετάζονται από την Αθήνα, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, που επικαλούνται πηγές κοντά στην ελληνική κυβέρνηση.

Σε μια τέτοια περίπτωση, που έχει περιγραφεί ως ύστατη λύση και όχι ως σχέδιο δράσης, η Αθήνα θα συνεχίσει να πληρώνει τα χρέη της προς τους ιδιώτες ομολογιούχους και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα πρέπει να καταβάλλει αύριο, Τρίτη, 750 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ ενώ μεγάλο πονοκέφαλο συνιστούν και οι πληρωμές προς την ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, τη στιγμή που η στενότητα στα ρευστά διαθέσιμα της κυβέρνησης εντείνεται.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, στη θεωρία τόσο το ΔΝΤ όσο και η ΕΚΤ θα μπορούσαν να διευκολύνουν την Αθήνα, συμφωνώντας σε καθυστέρηση των πληρωμών, ή ακόμη και με κούρεμα μέρους του ελληνικού χρέους. Όμως θεωρούν τους εαυτούς τους ειδική κατηγορία πιστωτών που δεν θα πρέπει να προχωρούν σε κούρεμα των απαιτήσεων από τα κεφάλαια που δανείζουν.

Πολλοί εκτιμούν ότι το ΔΝΤ θα έπρεπε να προχωρήσει σε κούρεμα των απαιτήσεών του από τα κεφάλαια που έχει δανείσει στην Ελλάδα. «Αλλωστε, υποστήριξε τις πολιτικές που οδήγησαν την ελληνική οικονομία σε βίαιη απομόχλευση, καθιστώντας δυσκολότερη την εξυπηρέτηση του χρέους», γράφει η εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: