Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

Η πιο τρομακτική ασθένεια της Αφρικής, Ebola ο αιμορραγικός πυρετός, με θνησιμότητα έως 90%

Ξεπερνούν τους 729 οι νεκροί από τον Ebola στην Αφρική
H πιο τρομοκρατική ασθένεια της Αφρικής είναι ο Ebola ή αιμορραγικός πυρετός.
Η νόσος φαίνεται ότι προκαλείται από την επαφή κυρίως πιθήκων ή και άλλων άρρωστων ζώων.
Ο ιός Έμπολα πρωτοεμφανίστηκε στη Δημοκρατία του Κονγκό το 1976, ωστόσο η επιδημία του 2014 είναι η χειρότερη όλων των εποχών.
Κρούσματα έχουν αναφερθεί, επίσης, το 1977, 1979, την περίοδο 1994-1996, το 2000, την περίοδο 2004-2005, την περίοδο 2007-2008 και την περίοδο 2011-2012.
Οι χώρες που ιστορικά έχουν πληγεί είναι η Γουινέα, η Λιβερία, η Σιέρα Λεόνε, το Σουδάν, το Νότιο Σουδάν, η Ουγκάντα, η Ακτή Ελεφαντοστού, η Νιγηρία, το Κονγκό, τη Δημοκρατία του Κονγκό, τη Γκαμπόν και τη Νότια Αφρική.
Σε ποσοστό 90% είναι θανάσιμος, ενώ δεν υπάρχει ως σήμερα αποτελεσματική θεραπεία.
Την μεγαλύτερη θνητότητα έχει ο ιός Ζαίρ ZEBOV καθώς στην χώρα αυτή είχαν εμφανιστεί τα πιο θανατηφόρα κρούσματα.
Το 1994 υπήρξε ίσως η πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση στον Ebola με αφορμή τον θάνατο πολλών χιμπατζήδων στο Εθνική Πάρκο Τάι στην Ακτή Ελεφαντοστού.
Στις 16 Νοεμβρίου του 1994.... 3 ερευνητές στην προσπάθεια τους να μελετήσουν ένα άνθρωπο που πέθανε σχεδόν μαζί με τους Χιμπατζήδες βρήκαν σημάδια αιμορραγίας όπως και στους Χιμπατζήδες.
Οκτώ ημέρες αργότερα μια γυναίκα ερευνητής αρρώστησε της χορηγήθηκε φάρμακο για την Ελονοσία αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Η ερευνήτρια διασώθηκε στο τέλος καθώς μεταφέρθηκε στην Ελβετία.
Οι γιατροί καθυστέρησαν ωστόσο να βρουν την ασθένεια γιατί έχει πολλά κοινά με μόλυνση από άνθρακα, δάγκειο πυρετό και αιμορραγικούς πυρετούς.
Ο Εbola έχει πολλούς υποτύπους δεν νοσούν όλοι αλλά αν νοσήσουν τα συμπτώματα είναι πολύ πολύ βαριά και τα περισσότερα εξ αυτών θανατηφόρα.
Η Αφρική είναι ο ζωτικός χώρος του ιού Ebola.
Πολλές χώρες έχουν πληγεί ενώ εσχάτως ο πρόεδρος της Σιέρα Λεόνε Ernest Bai Koroma κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ η γειτονική Λιβερία διέταξε το στρατό να επιβάλει καραντίνα σε μερικές πόλεις, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση της χειρότερη επιδημίας Ebola όλων των εποχών.
Η Λιβερία έχει προβεί, επίσης, σε κλείσιμο συνόρων, σε επιμήκυνση των σχολικών διακοπών, ενώ θα αποστειρώσει όλα τα κυβερνητικά γραφεία.
Ο αριθμός των θυμάτων ξεπερνά, πλέον, τους 729, αριθμός που ολοένα και μεγαλώνει, καθώς δεν υπάρχει θεραπεία για τον θανατηφόρο ιό.
Την προσπάθεια για καταπολέμηση της επιδημίας δυσχεραίνει η άρνηση των λαών, των πληγέντων χωρών, ότι ο ιός είναι υπαρκτός και πλέον οι προσπάθειες στρέφονται και στην ενημέρωση των πολιτών.
Αν και οι γιατροί έχουν δεχτεί κάποιες επιθέσεις από πολίτες, που δε δέχονται ότι ο ιός υπάρχει, εντούτοις τα πράγματα είναι καλύτερα, καθώς έχουν αναπτυχθεί οι σχέσεις τους με της κοινότητες, ενώ στόχος είναι μέσω της ενημέρωσης να βελτιωθούν, ακόμα, περισσότερο.






Δεν υπάρχουν σχόλια: