Τετάρτη, 13 Αυγούστου 2014

Οργή Νετανιάχου κατά ΟΗΕΜε σκληρά λόγια καταφέρθηκε κατά του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου με αφορμή τη σύσταση, από τον Οργανισμό μιας επιτροπής έρευνας για τη Γάζα.
Αυτή η επιτροπή, η σύσταση της οποίας ανακοινώθηκε προχθές, πρόκειται να ερευνήσει τις παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των δικαιωμάτων του ανθρώπου, κυρίως στη Λωρίδα της Γάζας όπου μαίνεται εδώ και ένα μήνα ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς με αποτέλεσμα περίπου 2000 Παλαιστίνιοι να έχουν χάσει τη ζωή τους.
Ο Νετανιάχου αντέδρασε έντονα σε αυτή την απόφαση και κάλεσε την επιτροπή «να διεξάγει έρευνες στη Δαμασκό, στη Βαγδάτη και στην Τρίπολη».
«Αντί να ερευνούν τις επιθέσεις της Χαμάς εναντίον των Ισραηλινών πολιτών και το γεγονός ότι χρησιμοποιεί τους κατοίκους της Γάζας ως ανθρώπινες ασπίδες, αντί να διεξάγουν έρευνες για τη σφαγή που (ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ) Άσαντ διαπράττει εναντίον του λαού του ή εκείνη του Ισλαμικού Κράτους εναντίον των Κούρδων (στο Ιράκ), ο ΟΗΕ αποφάσισε να έλθει και να ερευνήσει το Ισραήλ, τη μοναδική δημοκρατία στη Μέση Ανατολή, ένα δημοκρατικό κράτος που αντιδρά με νόμιμο τρόπο προκειμένου να προστατεύσει τους πολίτες του εναντίον της φονικής τρομοκρατίας» κατήγγειλε ο ίδιος, σύμφωνα με το κείμενο που δημοσιεύθηκε σε ένα δελτίο τύπου του γραφείου του.
Οι επικρίσεις εναντίον αυτής της επιτροπής πολλαπλασιάζονται στο Ισραήλ, που ήδη κατηγορείται για «εγκλήματα πολέμου» από μια παρόμοια επιτροπή μετά την επιχείρηση «Συμπαγές Μολύβι» στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ 2008- 2009.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο
Δημοσίευση σχολίου