Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

Ιράκ: Τζιχαντιστές έσφαξαν 80 Γεζίντι και απήγαγαν τις γυναίκες τους

Φρίκη προκαλεί σε ολόκληρο τον κόσμο η είδηση ότι αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους «σφαγίασαν» περίπου 80 μέλη της θρησκευτικής μειονότητας των Γεζίντι σε ένα χωριό στο βόρειο τμήμα του Ιράκ.

Ιράκ: Τζιχαντιστές έσφαξαν 80 Γεζίντι και απήγαγαν τις γυναίκες τους
Οι αντάρτες «έφτασαν με οχήματα και ξεκίνησαν να σκοτώνουν σήμερα το απόγευμα», δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο ανώτερος Κούρδος αξιωματούχος Χοσιάρ Ζεμπαρί. «Πιστεύουμε ότι τους σκότωσαν λόγω της θρησκείας τους. Αλλαξοπιστείτε ή πεθαίνετε» ανέφερε. Ένα μέλος της μειονότητας των Γεζίντι, που έχει εκλεγεί στο ιρακινό κοινοβούλιο, καθώς και ένας ακόμη Κούρδος αξιωματούχος, επιβεβαίωσαν τη σφαγή αυτή και πρόσθεσαν ότι οι γυναίκες του χωριού απήχθησαν από τους τζιχαντιστές.

Ο Γεζίντι βουλευτής Μαζάμα Χαλίλ είπε ότι επικοινώνησε με τους χωρικούς που είχαν επιζήσει από την επίθεση και αυτοί του μετέφεραν ότι η σφαγή διήρκησε περίπου μια ώρα. Ένας κάτοικος κοντινού χωριού, δήλωσε επίσης ότι ένας μαχητής του Ισλαμικού Κράτους που κατάγεται από την ίδια περιοχή του έδωσε λεπτομέρειες της αιματοχυσίας.

«Μου είπε ότι οι αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους πέρασαν πέντε ημέρες προσπαθώντας να πείσουν τους χωρικούς να ασπαστούν το Ισλάμ και ότι μια ακόμη προσπάθεια προσηλυτισμού έγινε και σήμερα » ανέφερε ο χωρικός. « Στη συνέχεια μου είπε ότι συγκέντρωσαν τους άντρες του χωριού και τους σκότωσαν. Οι γυναίκες και τα κορίτσια πιθανόν μεταφέρθηκαν στο Ταλ Αφάρ, όπου βρίσκονται οι ξένοι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους».

Οι πληροφορίες που μετέφερε ο χωρικός δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές. Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 500 μέλη της θρησκευτικής μειονότητας των Γεζίντι κατά τη διάρκεια επίθεσής τους στο βόρειο Ιράκ, ανέφερε πριν απο λίγες ημέρες ο υπουργός για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ιράκ μιλώντας στο Ρόιτερς. Ο Μοχάμεντ αλ Σία Σουντάνι είπε ότι οι σουνίτες μαχητές έχουν θάψει ακόμη και ζωντανούς μερικά από τα θύματά τους, μεταξύ των οποίων ήταν γυναίκες και παιδιά. Περίπου 300 γυναίκες απήχθησαν ως σκλάβες, πρόσθεσε ο ίδιος.

Η επικράτηση των εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους σε μεγάλα τμήματα του βόρειου Ιράκ στα σύνορα με την κουρδική περιοχή έχει ανησυχήσει την κυβέρνηση της Βαγδάτης και προκάλεσε τις πρώτες αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές από το τέλος της εισβολής του 2001 ενώ δημιούργησε μεγάλο κύμα προσφύγων μεταξύ των χριστιανών και των Γεζίντι που εγκατέλειψαν τις περιοχές τους για να γλιτώσουν από τους τζιχαντιστές.

Εξοπλίζονται οι Ιρακινοί Κούρδοι
Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ συναντήθηκε σήμερα στη Βαγδάτη με τον πρόεδρο του Ιράκ Φουάντ Μασούμ, μία ημέρα αφότου οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να εξοπλίσουν τους Ιρακινούς Κούρδους που μάχονται τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στα βόρεια της χώρας.

«Οι καθημερινές εικόνες από τις δολοφονίες και τις σφαγές στο Ιράκ έχουν προκαλέσει σοκ και φρίκη σε όλον τον κόσμο», είπε ο Σταϊνμάγερ κατά την άφιξή του στην ιρακινή πρωτεύουσα. «Μια τρομοκρατική συμμορία δολοφόνων προσπαθεί να καθυποτάξει τη χώρα», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας θα συζητήσει τις εξελίξεις στη χώρα και θα αναζητήσει τρόπους για την παροχή βοήθειας στους εκτοπισμένους. Πρόκειται επίσης να συναντηθεί με τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Χάινταρ αλ Αμπάντι στον οποίο ο πρόεδρος Μασούμ ανέθεσε τον σχηματισμό κυβέρνησης στη θέση του Νούρι αλ Μάλικι. Κατόπιν θα πάει στο Αρμπίλ, την πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν, για συνομιλίες με τον πρόεδρο της αυτόνομης περιοχής, Μασούντ Μπαρζανί σχετικά με τη στρατιωτική βοήθεια που θα μπορούσε να παράσχει το Βερολίνο.

Καθώς ο τακτικός ιρακινός στρατός βρίσκεται σε κατάσταση αποσύνθεσης, οι κουρδικές δυνάμεις πιστεύεται ότι αποτελούν την καλύτερη δυνατή ελπίδα για την απόκρουση των επιθέσεων των τζιχαντιστών που έχουν εκδιώξει από τις εστίες τους χιλιάδες χριστιανούς και Γεζίντι.

Την Παρασκευή το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε τους ακραίους ισλαμιστές που δρουν στο Ιράκ και τη Συρία και απείλησε ότι θα επιβάλει κυρώσεις σε οποιονδήποτε χρηματοδοτεί ή βοηθά τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: