Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

ΗΠΑ: «Υποπτος ληστείας» ο αοπλος 18χρονος που εκτελέστηκε από αστυνομικό

Ύποπτος για την κλοπή πούρων από ένα κατάστημα ήταν, σύμφωνα με την αστυνομία, ο 18χρονος άοπλος μαύρος Μάικλ Μπράουν που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από έναν αστυνομικό στο Σεντ Λούις, ενώ συνεχίζονται, αν και σημαντικά πιο περιορισμένες, οι διαδηλώσεις για το περιστατικό.

ΗΠΑ: «Υποπτος ληστείας» ο αοπλος 18χρονος που εκτελέστηκε από αστυνομικό
Προς επίρρωση μάλιστα των ισχυρισμών της, η αστυνομία του Φέργκιουσον, έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα ένα βίντεο από κάμερα ασφαλείας, το οποίο δείχνει το εσωτερικό ενός καταστήματος, από το οποίο, σύμφωνα με την αστυνομία, ο 18χρονος Μάικλ Μπράουν αποπειράθηκε να κλέψει ένα πακέτο πούρα.
Ωστόσο, οι αστυνομικές αρχές παραδέχτηκαν ότι ο αστυνομικός Ντάρεν Γουίλσον, 28 ετών, που πυροβόλησε τον νεαρό, δεν γνώριζε ότι ήταν ύποπτος για ληστεία και ήθελε μόνο να τον πείσει να φύγει από τον δρόμο και να μετακινηθεί στο πεζοδρόμιο.
«Προχωρούσε στη μέση του δρόμου, εμποδίζοντας την κυκλοφορία. Αυτό ήταν όλο», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο αρχηγός της αστυνομίας του Φέργκιουσον, Τομ Τζάκσον.

ΗΠΑ: «Υποπτος ληστείας» ο αοπλος 18χρονος που εκτελέστηκε από αστυνομικό
Η απόφαση της αστυνομίας να δώσει στη δημοσιότητα την αναφορά για την κλοπή των πούρων ενώ δεν αποκαλύπτει περισσότερες λεπτομέρειες από τη μοιραία συνάντηση του 18χρονου με τον αστυνομικό, έδωσε τροφή για νέες κατηγορίες σε βάρος των αρχών ότι αποκρύπτουν στοιχεία.

Ανησυχία για την αστυνομική βία
Κι ενώ η ένταση στην περιοχή φαίνεται ότι κοπάζει και οι διαδηλώσεις που οργανώθηκαν τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο στο Φέργκιουσον ήταν σημαντικά πιο περιορισμένες σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες,
αμερικανοί γερουσιαστές εκφράζουν την ιδιαίτερη ανησυχία τους για την επιθετικότητα της αστυνομίας όπως αυτή καταγράφηκε στις πρόσφατες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι γερουσιαστές πιέζουν το Κογκρέσο να περιορίσει την ικανότητα του Πενταγώνου να παρέχει στρατιωτικό εξοπλισμό όπως θωρακισμένα οχήματα που έχουν σχεδιαστεί για το πεδίο της μάχης, στις μονάδες της πολιτικής αστυνομίας. Ο δημοκρατικός γερουσιαστής από την Τζόρτζια Χανκ Τζόνσον απέστειλε επιστολή σε συναδέλφους του στη Βουλή των Αντιπροσώπων αυτή την εβδομάδα, αναζητώντας υποστήριξη σχετικά με ένα νομοσχέδιο που στόχο έχει να περιορίσει το σημερινό καθεστώς, όπου ο ανενεργός στρατιωτικός εξοπλισμός από τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν περνά δωρεάν στις πολιτικές αστυνομικές δυνάμεις. Εξαιτίας του προγράμματος αυτού «η αστυνομία μας γρήγορα αρχίζει να μοιάζει με τις παραστρατιωτικές δυνάμεις» είπε ο Τζόνσον.

Τρεις άλλοι δημοκρατικοί γερουσιαστές απέστειλαν επιστολή ζητώντας έρευνα για τα «πρόσφατα περιστατικά με τη χρήση υπερβολικής βίας από την αστυνομία». Για την "ωμή βία" κατά των διαδηλωτών στο Μισούρι όπου οι αστυνομικοί χρησιμοποιούν θωρακισμένα οχήματα καθώς επίσης δακρυγόνα και σφαίρες από καουτσούκ, οι βουλευτές αναφέρουν ότι «οι τοπικές αρχές αρμόδιες για να επιβάλουν το νόμο είναι εκτός ελέγχου».

Τον περασμένο Ιούνιο, η Βουλή των Αντιπροσώπων καταψήφισε με 355-62 ψήφους την πρόταση του δημοκρατικού Άλαν Γκρέισον από τη Φλόριντα να κοπεί η χρηματοδότηση προς την αστυνομία για να μεταφέρει στις μονάδες της στρατιωτικό εξοπλισμό. Σύμφωνα με πολλούς αμερικανούς βουλευτές αρκετές πόλεις και κωμοπόλεις σε όλη τη χώρα έχουν αποκτήσει δωρεάν τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού τύπου MRAP τα οποία έχουν αποσυρθεί από διάφορες εμπόλεμες ζώνες κατά τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα δε με τον Χανκ Τζονσον ένα στρατιωτικό όχημα αυτού του τύπου απέκτησε πρόσφατα ακόμη και το πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: