Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Φόβοι για μπαράζ επιθέσεων το καλοκαίρι

Φόβοι για μπαράζ επιθέσεων το καλοκαίρι
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ. για μπαράζ ένοπλων επιθέσεων και ληστειών τις επόμενες εβδομάδες εν όψει της λειτουργίας - αναμένεται τον επόμενο Σεπτέμβριο - των «φυλακών υψίστης ασφαλείας» αλλά και για τη χρηματοδότηση του εγχώριου αντάρτικου πόλης.

Η ανάληψη ευθύνης από τη νεοεμφανιζόμενη οργάνωση Επαναστατική Αυτοάμυνα για την επίθεση στα γραφεία του ΠαΣοΚ (του αποδίδεται ευθύνη για τη «σωφρονιστική πολιτική» του) πριν από 40 ημέρες, η εμπρηστική επίθεση από «παράρτημα» στη Γερμανία της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς σε αυτοκίνητο διπλωμάτη, οι δεκάδες εμπρηστικές επιθέσεις στην Ελλάδα, αλλά και η αναμονή του επόμενου χτυπήματος του Νίκου Μαζιώτη και του Χριστόδουλου Ξηρού, έχουν προκαλέσει καλοκαιρινή κινητοποίηση στην ΕΛ.ΑΣ. Με τον φόβο μάλιστα χτυπήματος με δέμα-βόμβα ή άλλον εναλλακτικό τρόπο, ενέργεια που είχε προαναγγελθεί μετά την αποτυχημένη βομβιστική «επίθεση» στο Αστυνομικό Τμήμα Ιτέας. Μάλιστα, σε ποσοστό άνω του 60% οι αστυνομικοί από τις υπηρεσίας ασφαλείας της Αττικής απασχολούνται στη φύλαξη στόχων.

Τα στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη εκτιμούν πως «παρότι η κατάσταση μέσα στις φυλακές ηρέμησε με ευνοϊκά μέτρα για το μεγάλο πλήθος των κρατουμένων με όχι ιδιαίτερα βαριές ποινές, εκτός φυλακών οι ένοπλες ομάδες ετοιμάζουν νέο κύκλο κλιμακούμενων επιθέσεων, ορισμένες από τις οποίες ίσως είναι αιματηρές, προκειμένου να αποτρέψουν τη λειτουργία αυτών των φυλακών. Το χτύπημα στο ΠαΣοΚ μάς έδειξε ότι μπορούν να χτυπήσουν τον οποιονδήποτε για το θέμα των φυλακών».

Οσον αφορά την οργάνωση Επαναστατική Αυτοάμυνα, οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι πρόκειται «για μια ένοπλη ομάδα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο των Εξαρχείων με πρόχειρη οργάνωση και δομή με στοχευμένα ανταποδοτικά χτυπήματα».

Ωστόσο υπενθυμίζουν ότι η οργάνωση αυτή είναι η 10η μεγάλη ένοπλη ομάδα που δρα τους τελευταίους μήνες ή δεν έχει εξαρθρωθεί, αφού χτυπήματα πραγματοποιούν η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών, ο Επαναστατικός Αγώνας, η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, οι Μαχόμενες Επαναστατικές Λαϊκές Δυνάμεις που σκότωσαν τα δύο μέλη της Χρυσής Αυγής, η FAI, η Σέχτα Επαναστατών, η Μηδενική Ανοχή, η οργάνωση Επαναστατική Ανατροπή που προχώρησε την άνοιξη του 2013 σε βομβιστική επίθεση σε σπίτι επιχειρηματία στην Ακρόπολη, αλλά και η 12η Φλεβάρη που είχε βάλει πριν από ενάμιση χρόνο τη βόμβα στον σταθμό του μετρό στο Αιγάλεω. Οπως συμπληρώνουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., «τουλάχιστον έξι από αυτές τις οργανώσεις έχουν σχέσεις με κρατουμένους των φυλακών»!

Διεθνής συνεργασία
Οσον αφορά την πυρπόληση πριν από πέντε ημέρες του αυτοκινήτου υπαλλήλου της ελληνικής πρεσβείας από την οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς - Φράξια Μηδενιστών, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι «ασφαλώς δεν ταξίδεψαν έλληνες αντιεξουσιαστές στο Βερολίνο για να βάλουν τη φωτιά. Πρόκειται για τμήμα της διεθνούς συνεργασίας αντιεξουσιαστών με τοπικούς "πυρήνες". Ας μην ξεχνά κανείς ότι στις 15 Μαρτίου 2014 είχε γίνει επίθεση στο χιλιανό προξενείο στο Αμβούργο, ενώ λίγες εβδομάδες νωρίτερα ένας τοπικός πυρήνας αντιεξουσιαστών είχε προχωρήσει σε ανάρτηση για την... καταστροφή κυνηγετικών πύργων στο Νίμπουργκ αλλά και σε  απόπειρα επίθεσης σε υπό ανέγερση ξενοδοχείο στο Βερολίνο. Εξάλλου, όταν τον Απρίλιο του 2014 είχε γίνει επίσης εμπρηστική επίθεση σε αυτοκίνητο έλληνα διπλωμάτη στο Βερολίνο, την οποία ανέλαβε ο πυρήνας "Χρήστος Κασσίμης" της Συνωμοσίας, στην προκήρυξή της η οργάνωση προσπαθούσε να δώσει εξ αποστάσεως "στίγμα" για "μια εξέγερση που ξέσπασε στην Αμυγδαλέζα, ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης που βρίσκεται 25 χλμ. βόρεια της Αθήνας, όπου κρατούνται μετανάστες από το ελληνικό κράτος". Δείγμα ότι είναι γραμμένο από μέλη γερμανικού αντιεξουσιαστικού πυρήνα».

Τέλος, οι αστυνομικοί υπενθυμίζουν ότι «τα τελευταία δύο καλοκαίρια είχε υπάρξει μπαράζ ληστειών σε Βελεστίνο, Μέθανα, Σπέτσες, Πάρο και αλλού από αντιεξουσιαστές, και αυτό πιθανόν να υπάρξει και φέτος μετά τις ληστείες σε Κλειτορία και Συκούριο». Επισημαίνουν ότι συνεχής «ευάλωτος» στόχος είναι τα παλαιά υποκαταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας (απορροφήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς) που είχαν ελλιπή μέτρα ασφαλείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: