Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Υδρογονάνθρακες: Ο γρίφος της χάραξης των οικοπέδων και τα τελευταία «αγκάθια»

Υδρογονάνθρακες: Ο γρίφος της χάραξης των οικοπέδων και τα τελευταία «αγκάθια»


Στα μέσα της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να προκηρυχθεί από την κυβέρνηση ο διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρηση περιοχών στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης για έρευνες και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, ο Γιάννης Μανιάτης θα παρουσιάσει τα χαρακτηριστικά των περιοχών, όπως αυτά προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες της νορβηγικής PGS που ολοκληρώθηκαν πέρυσι, σε συνέδριο που θα γίνει την Τρίτη 1 και την Τετάρτη 2 Ιουλίου, στο Λονδίνο, με τίτλο «Δυτική Ελλάδα και Νότια Κρήτη: Μία νέα περιοχή για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην καρδιά της Μεσογείου».
Τις περιοχές θα παρουσιάσει ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος θα αναφερθεί, ειδικότερα, στον στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για την ανάπτυξη του δυναμικού υδρογονανθράκων της χώρας, στον διεθνή διαγωνισμό για τις υπό παραχώρηση περιοχές που θα ακολουθήσει, καθώς και στις προοπτικές επενδύσεων που διανοίγονται με βάση τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή.
Επιπλέον, ο Υπουργός ΠΕΚΑ και στελέχη του Υπουργείου θα έχουν κατ' ιδίαν συναντήσεις με εκπροσώπους εταιρειών και επενδυτών, ώστε να απαντήσουν σε επιμέρους εξειδικευμένα ερωτήματα.
Ηδη το ενδιαφέρον τον επενδυτών εμφανίζεται μεγάλο, ενώ, κάτι τέτοιο σημείωσε προ ημερών ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για ενεργειακά θέματα, Σόλων Κασίνης.
«Ηδη υπάρχει ενδιαφέρον και μπορώ να πω ότι και μία από τις πολύ μεγάλες εταιρείες, η Total, με ρωτούσε σχετικά με το πότε θα ξεκινήσει αυτή η διαδικασία. Ελπίζω ότι θα ενδιαφερθούν προπάντων ευρωπαϊκές εταιρείες, αλλά κι αμερικάνικες κι αυτή τη φορά αναμένουμε να έχουμε ουσιαστικές προτάσεις, που θα επιδείξουν ενδιαφέρον και να προβούν σε ουσιαστικές επενδύσεις», είχε δηλώσει στο Mega ο κ. Κασίνης.
Ο γρίφος της χάραξης των οικοπέδων
Το μεγαλύτερο ζήτημα που γεννάται είναι ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η χάραξη των οικοπέδων σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη με τον αριθμό τους αυτή τη στιγμή να προσδιορίζεται περίπου στα 21.
Το υπουργείο φαίνεται πως έχει οριστικοποιήσει την χάραξη των περιοχών, ωστόσο, η διαδικασία χαρακτηρίζεται ως επίπονη, καθώς, προϋποθέτει να ληφθούν υπόψιν δεκάδες παράμετροι με βασικότερες τα θαλάσσια βάθη και τις περιβαλλοντικές συνθήκες.
Κεντρικός στόχος του υπουργείου είναι, ακόμη, τα οικόπεδα να χαραχθούν με τρόπο που να μην δημιουργηθούν «φιλέτα» και βρεθούν κάποιες από τις περιοχές στα αζήτητα. Ενας ακόμη προβληματισμός του ΥΠΕΚΑ για τη διασφάλιση επενδυτικού ενδιαφέροντος ήταν το εάν ο «πήχυς» θα πρέπει να μπει ψηλά, που σημαίνει κριτήρια που θα απευθύνονται σε πετρελαϊκούς κολοσσούς ή που θα επιτρέπουν τη συμμετοχή στον διαγωνισμό και σε μεσαίου και μικρού μεγέθους εταιρείες.
Γιατί το Ιόνιο έχει προβάδισμα
Στο ΥΠΕΚΑ, πάντως, φαίνεται να κρατούν «μικρό καλάθι» για την Νότια Κρήτη γιατί τα σεισμικά δεδομένα δεν παρουσιάζουν τον ίδιο βαθμό ωριμότητας με εκείνα του Ιουνίου. Το ρίσκο με την περιοχή αυτή είναι πως οι γραμμές των σεισμικών δεδομένων της PGS δεν είναι πυκνές και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επενδύσουν για περαιτέρω έρευνες, χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα επιχειρήσουν κάτι τέτοιο.
Συνεπώς, τα οικόπεδα του Ιονίου φαίνεται πως αποκτούν ένα ελαφρύ προβάδισμα για το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Τα προβλήματα με τους «γείτονες»
Τα οικόπεδα που αφορούν στο Ιόνιο έχουν ορισθεί τηρώντας την ουδέτερη ζώνη απόστασης, ούτως ώστε να μην υπάρξουν αντιδράσεις από την Ιταλία και την Αλβανία.
Σημειωτέον ότι με την Ιταλία βρίσκονται σε εξέλιξη ακόμη οι συνομιλίες για την επικαιροποίηση της συμφωνίας για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας σε θαλάσσιες ζώνες όλων των χρήσεων.
Από την άλλη πλευρά, θέμα ενδέχεται να εγείρει και η Λιβύη, καθώς, αναφορικά με τη Νότια Κρήτη, η χώρα της Αφρικής συνεχίζει να αντιδρά, μιας και υποστηρίζει ότι η Γαύδος δεν έχει ΑΟΖ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: