Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Νέος πονοκέφαλος για την κυβέρνηση - Ελεγκτικό Συνέδριο: Αντισυνταγματικές οι αναδρομικές μειώσεις στους δικαστικούς

Στα 150 εκ. ευρώ η "τρύπα" για το ελληνικό δημόσιο
Νέο πονοκέφαλο προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις αναδρομικές μειώσεις στις συντάξεις των δικαστών.
Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε ως αντισυνταγματικές τις αναδρομικές μειώσεις των συντάξεων σε δικαστικούς, εισαγγελείς και μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Να σημειωθεί πως οι αναδρομικές μειώσεις ίσχυαν από την 1η Αυγούστου του 2012.
Το κόστος για την ελληνική κυβέρνηση από την επιστροφή των αναδρομικών περικοπών ανέρχεται στα 150 εκ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως ανάλογη ήταν και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τις αναδρομικές μειώσεις στους ένστολους.

Τι μετέδιδε το bankingnews.gr στις 14 Ιουνίου του 2014:
Περίπου 460 εκατ. ευρώ είναι το ποσό που πρέπει να επιστραφεί στους ενστόλους για τις περικοπές των μισθών τους από τον Αύγουστο του 2012 έως σήμερα, αν τελικά πράγματι η απόφαση του ΣτΕ αφορά το σύνολο των περικοπών που έχουν υποστεί στις αποδοχές τους οι στρατιωτικοί και οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας.
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με τις υπ' αριθμ. 2192-2196/2014 αποφάσεις της δικαιώνει τους ένστολους όλων των Σωμάτων, εν ενεργεία και αποστράτους, για τις αναδρομικές μειώσεις των αποδοχών τους.
Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ σχεδόν ομόφωνα, έκρινε ότι οι περικοπές των αποδοχών όλων των ένστολων και όλων των Σωμάτων που έγιναν αναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2012 κατ' επιταγή του νόμου 4093/2012 είναι αντισυνταγματικές.
Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών (οικ.2834080022/14.11.2012) που εκδόθηκε στο πλαίσιο του νόμου 4093/2012, με τον οποίο εγκρίθηκε το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής για την τριετία 2013-2016, έγιναν οι επίμαχες περικοπές των αποδοχών των ενστόλων, εν ενεργεία και συνταξιούχων και υποχρεώθηκαν παράλληλα να επιστρέψουν τις αποδοχές που είχαν ήδη καταβληθεί σε αυτούς αναδρομικά από τη 1η Αυγούστου 2012.
Στις αποφάσεις της Ολομέλειας αναφέρεται ότι από τις συνταγματικές απαγορεύσεις και τους ειδικούς περιορισμούς των ατομικών δικαιωμάτων τους που διέπονται οι ένστολοι, αλλά και από τις ιδιαιτέρες συνθήκες εργασίας, απορρέει εμμέσως μια ευνοϊκή μεταχείριση προς αυτούς και οι αποδοχές των ένστολων πρέπει «να επαρκείς για αξιοπρεπή διαβίωση και ανάλογες της σημασίας της αποστολής τους για το κράτος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: