Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Ζημιογόνο τρίμηνο για Total

Πτώση της τάξης του 6% στα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του δελυτερου τριμήνου ανακοίνωσε ο γαλλικός πετρελαϊκός όμιλος Total, καθώς οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και η ενοποίηση της παραγωγής της ΟΑΟ Novatek δεν κατόρθωσαν να εξισορροπήσουν την πτώση στην παραγωγή, ενώ τα περιθώρια διύλισης παρέμειναν ασθενή.

Σύμφωνα με την εταιρεία, τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 2,8 δισ. ευρώ, ελαφρώς χαμηλότερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις για 2,84 δισ. ευρώ. Επίσης, ήταν χαμηλότερα από τα 2,96 δισ. ευρώ που καταγράφηκαν πέρυσι.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Total, Christophe de Margerie, αναγνώρισε την επίδραση των ασθενών περιθωρίων διύλισης, αλλά δήλωσε ότι οι πετρελαϊκές τιμές παραμένουν εύρωστες εξαιτίας των γεωπολιτικών εντάσεων και της ισχυρής ενεργειακής ζήτησης.

«Έχοντας ισχυρό ισολογισμό και δυναμική ταχύτητα εκτέλεσης σε όλους τους κλάδους του ομίλου, η Total ξεκινάει το β΄ μισό του 2011 πολύ αισιόδοξη στις προοπτικές της για επικερδή ανάπτυξη, η οποία θα ωφελήσει όλους τους μετόχους», δήλωσε ο de Margerie.

Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη δεν περιλαμβάνουν τις επιδράσεις από τα αποθέματα και τα έκτακτα. Τα μη προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη κινήθηκαν 12% χαμηλότερα στα 2,72 εκατ. ευρώ από τα 3,10 εκατ. ευρώ στο ίδιο τρίμηνο του 2010. Η παραγωγή υδρογονανθράκων στη διάρκεια της περιόδου υποχώρησε 2% στα 2,31 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως από τα 2,36 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι η παραγωγή θα υποχωρούσε 2,4% στα 2,30 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Τους τελευταίους έξι μήνες, οι μετοχές της Total κατέγραψαν απώλειες 11%, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες των επενδυτών για την κερδοφορία του ομίλου, ενώ η συνεχιζόμενη εξασθένιση στη διύλιση παραμένει ανησυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: