Υλικά (για 12 μερίδες)
1 κιλό κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
3 - 4 σταγόνες μαστιχέλαιο ή 1 κουτ. γλυκού μαστίχα σε σκόνη*
4 ασπράδια αυγών, κατά προτίμηση βιολογικών
120 γρ. ζάχαρη
4 φύλλα ζελατίνης (20 γρ.)
250 γρ. μπισκότα τύπου πτι μπερ ή digestive ή μικρά amaretti (μπισκοτάκια πικραμύγδαλου) ή μαρεγκάκια, χοντροκομμένα
Διαδικασία
Μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό. Βάζουμε τα ασπράδια και τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα έως ότου γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Παράλληλα, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα και τη βάζουμε στη φωτιά. Μόλις η κρέμα αρχίσει να φουσκώνει, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, στύβουμε τα φύλλα ζελατίνης και τα ρίχνουμε στη ζεστή κρέμα, ανακατεύοντας ώστε να διαλυθούν. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μεταλλικό μπολ το οποίο έχουμε τοποθετήσει πάνω από ένα άλλο με παγάκια και νερό. Με αυτό τον τρόπο η κρέμα κρυώνει πιο γρήγορα και αποκτά καλύτερη υφή. Ανακατεύουμε συχνά με μια σπάτουλα και, μόλις η κρέμα αρχίσει να πήζει, προσθέτουμε το μαστιχέλαιο και τη μαρέγκα. Μοιράζουμε τα μπισκότα σε ατομικά μπολ ή σε ποτήρια και από πάνω ρίχνουμε τη μους.
Μυστικό
Εάν χρησιμοποιήσουμε μαστίχα σε κρυστάλλους και όχι έτοιμη τριμμένη, την τρίβουμε στο μπλέντερ με 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη και τη βράζουμε μαζί με την κρέμα γάλακτος. Είναι προτιμότερο όμως να χρησιμοποιούμε μαστιχέλαιο, γιατί είναι πιο εύκολο στη χρήση, πετυχαίνουμε καλύτερο αποτέλεσμα στην υφή του γλυκού και δεν κολλάει στην κατσαρόλα. Το βρίσκουμε στα Mastihashop, στα καλά μπαχαράδικα (όπως ο Μανδραγόρας, το Ελιξίριο, το Μπαχάρ, ο Αρκευθος), στο Sweet Alchemy και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ.
Χρόνος προετοιμασίας: 30΄
![]() ![]() |
3 - 4 σταγόνες μαστιχέλαιο ή 1 κουτ. γλυκού μαστίχα σε σκόνη*
4 ασπράδια αυγών, κατά προτίμηση βιολογικών
120 γρ. ζάχαρη
4 φύλλα ζελατίνης (20 γρ.)
250 γρ. μπισκότα τύπου πτι μπερ ή digestive ή μικρά amaretti (μπισκοτάκια πικραμύγδαλου) ή μαρεγκάκια, χοντροκομμένα
Διαδικασία
Μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό. Βάζουμε τα ασπράδια και τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα έως ότου γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Παράλληλα, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα και τη βάζουμε στη φωτιά. Μόλις η κρέμα αρχίσει να φουσκώνει, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, στύβουμε τα φύλλα ζελατίνης και τα ρίχνουμε στη ζεστή κρέμα, ανακατεύοντας ώστε να διαλυθούν. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μεταλλικό μπολ το οποίο έχουμε τοποθετήσει πάνω από ένα άλλο με παγάκια και νερό. Με αυτό τον τρόπο η κρέμα κρυώνει πιο γρήγορα και αποκτά καλύτερη υφή. Ανακατεύουμε συχνά με μια σπάτουλα και, μόλις η κρέμα αρχίσει να πήζει, προσθέτουμε το μαστιχέλαιο και τη μαρέγκα. Μοιράζουμε τα μπισκότα σε ατομικά μπολ ή σε ποτήρια και από πάνω ρίχνουμε τη μους.
Μυστικό
Εάν χρησιμοποιήσουμε μαστίχα σε κρυστάλλους και όχι έτοιμη τριμμένη, την τρίβουμε στο μπλέντερ με 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη και τη βράζουμε μαζί με την κρέμα γάλακτος. Είναι προτιμότερο όμως να χρησιμοποιούμε μαστιχέλαιο, γιατί είναι πιο εύκολο στη χρήση, πετυχαίνουμε καλύτερο αποτέλεσμα στην υφή του γλυκού και δεν κολλάει στην κατσαρόλα. Το βρίσκουμε στα Mastihashop, στα καλά μπαχαράδικα (όπως ο Μανδραγόρας, το Ελιξίριο, το Μπαχάρ, ο Αρκευθος), στο Sweet Alchemy και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ.
Χρόνος προετοιμασίας: 30΄
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου