Ήταν μια από τις σπάνιες φορές που τα πολιτικά τεκταινόμενα στην Ελλάδα προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall Street, εν μέσω πληθώρας δημοσιευμάτων στον αμερικανικό Τύπο, ότι αυξάνουν στην Ελλάδα οι υποστηρικτές της πτώχευσης και της εξόδου από το ευρώ.
Το πολιτικό θρίλερ που διεξήχθη τις προηγούμενες δυο ημέρες στην Αθήνα φάνηκε να έχει αίσιο τέλος, καθώς μετά τον ανασχηματισμό η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου δείχνει να πατά και πάλι στα πόδια της και να αποκτά εκ νέου δυναμική για την υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου κι επομένως του στόχου να αποφευχθεί έστω και... νομότυπα η πτώχευση μιας χώρας-μέλους της Ευρωζώνης.
Η εξέλιξη αυτή ανακούφισε τις αγορές, οι οποίες φυσικά δεν κρίνουν με πολιτικά κριτήρια τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα αλλά με καθαρά επενδυτικά. Η πολιτική αναταραχή των δυο τελευταίων ημερών, σε συνδυασμό με τις μεγάλες διαδηλώσεις της Τετάρτης, έχουν οδηγήσει πολλούς στις ΗΠΑ να εκτιμούν ότι τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδα το μεσοπρόθεσμο έχει αρχίσει να χάνει έδαφος έναντι εναλλακτικών λύσεων τύπου Αργεντινής, δηλαδή πτώχευσης και εξόδου από το ευρώ.Κανείς, βέβαια, στη Wall Street δεν τρέφει ψευδαισθήσεις για το τι θα συνεπάγετο κάτι τέτοιο. Άλλωστε, οι μνήμες από το τι επακολούθησε της κατάρρευσης της επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers το Σεπτέμβριο του 2008 είναι ακόμα νωπές.
Γι' αυτό και η διαφαινόμενη ισχυροποίηση της ελληνικής κυβέρνησης -κι επομένως του δρόμου του μεσοπρόθεσμου- μετά τον ανασχηματισμό λειτούργησε ενθαρρυντικά μεταξύ των επενδυτών στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,36% στις 12.004,36 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq σημείωσε απώλειες 0,28% στις 2.616,48 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,30% στις 1.271,5 μονάδες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου