Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Λογοκλοπή στο ΑΠΘ

Ακόμη άλλο ένα επεισόδιο στην απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ. Αφορά περίπτωση λογοκλοπής σε όλο το μεγαλείο της, με πρωταγωνιστές μέλη ΔΕΠ και διδάκτορα του τμήματος.

Κατά τη διάρκεια εκλογής λέκτορα στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ (30-5-2011), έγινε καταγγελία από μέλος του εκλεκτορικού σώματος (Κ. Π.), ότι το διδακτορικό του προτεινόμενου από τους εισηγητές (Θ. Λ., Σ. Σ., Κ. Ψ.) υποψηφίου (Θ. Ν.) περιέχει σε εξαιρετικά εκτεταμένη έκταση (3 τουλάχιστον κεφάλαια ερευνητικής δουλειάς κυκλωμάτων και αποτελεσμάτων προσομοίωσης) δουλειά που είχε παρουσιαστεί τρία χρόνια πριν τη διατριβή του προτεινόμενου, σε διπλωματική εργασία μεταπτυχιακού τελειόφοιτου του ΠΜΣ Ηλεκτρονικής Φυσικής – Ραδιοηλεκτρολογίας (Κ. Ν.).
Παρόλη τη συζήτηση που ακολούθησε, οι εισηγητές όχι μόνον επέμειναν στην επιλογή τους, αλλά επιδόθηκαν και σε αγώνα να πείσουν τους εκλέκτορες ότι ο προτεινόμενος δεν έχει αντιγραμμένα τμήματα και κατά συνέπεια δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα και φυσικά να μην διακοπεί η διαδικασία προς περαιτέρω διερεύνηση. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι και αναγνώσθηκαν και κατατέθηκαν στοιχεία από τον καταγγέλλοντα, οι εισηγητές (οι δύο εκ των οποίων ήταν μέλη της τριμελούς επιτροπής και του διδακτορικού του καταγγελλόμενου και της διπλωματικής που αντιγράφηκε) προέβησαν σε απειλές μηνύσεων και άθλιες δηλώσεις του τύπου «εμείς έτσι κάνουμε» εννοώντας τον τομέα Ηλεκτρονικής του αντίστοιχου τμήματος. Η τελική κατάληξη ήταν να εκλεγεί ο προτεινόμενος υποψήφιος οριακά στη δεύτερη ψηφοφορία.
Την επόμενη ημέρα και υπό το βάρος των αρνητικών σχολίων, ο πρόεδρος του τμήματος Φυσικής ενημέρωσε εγγράφως (σύμφωνα με email που έστειλε στα μέλη ΔΕΠ του τμήματος) τις πρυτανικές αρχές για την καταγγελία, αφού όμως είχε επιτρέψει την ολοκλήρωση της εκλογής.
Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει γνωστή καμιά άλλη ενέργεια είτε από την πλευρά του τμήματος είτε από την πλευρά της πρυτανείας, με την οποία να διερευνάται η βασιμότητα της καταγγελίας και η πιθανές (πειθαρχικές) ευθύνες των μελών της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής της διατριβής του καταγγελλόμενου, οι οποίοι προφανώς γνώριζαν τα πάντα και σύμφωνα με τις δηλώσεις τους αυτή είναι η τακτική που ακολουθούν στις διατριβές που επιβλέπουν. Αντίθετα, αιωρούνται φήμες διάθεσης συγκάλυψης (είτε με ανάθεση της διερεύνησης της υπόθεσης στο τμήμα είτε στον αντίστοιχο τομέα της πολυτεχνικής στον οποίο καθηγητές είναι συμφοιτητές και συνεργάτες τους), μια και ο ένας από τους εισηγητές (Θ. Λ.) είναι και ο μοναδικός υποψήφιος πρόεδρος του τμήματος, μέσα σε μια ύποπτη σιγή συγκάλυψης, βοήθειας από μια αποχωρούσα γενιά που θέλει να παραδώσει την εξουσία σε συγκεκριμένη κλίκα και απροθυμία να είναι οποιοσδήποτε άλλος υποψήφιος πρόεδρος, βοηθού.
Με αυτό το email θέλω να δημοσιοποιήσω τα γεγονότα, με την ελπίδα ότι αυτό θα αποτρέψει τη συγκάλυψη της υπόθεσης και θα οδηγήσει τουλάχιστον σε πειθαρχικές διώξεις τα μέλη της καθοδηγητικής επιτροπής, όπως και στην ακύρωση του διδακτορικού, μήπως και διασωθεί η φήμη και η τιμή του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ.
Κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσουν τακτικές, ενέργειες και νοοτροπίες που έφεραν την Ελλάδα στη σημερινή κατάντια της. Μήπως και η σαπίλα καθαρίσει έστω και λίγο.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: