Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

«Σήκωσαν» 6 δισ. ευρώ μέσα σε λίγες μέρες

Οι φήμες για χρεοκοπία έστειλαν τους Έλληνες στα γκισέ των τραπεζών
Στο κενό έπεσαν οι... δυσοίωνες προβλέψεις που έφεραν την Ελλάδα στη χρεοκοπία μετά τα αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής της...11ης Μαρτίου, οι αποφάσεις της οποίας διατήρησαν τη σταθερότητα του συστήματος και θωράκισαν τη χώρα έναντι των φημών, επαναφέροντας την ηρεμία στα τραπεζικά γκισέ.

Την εβδομάδα πριν από τη σύνοδο κορυφής είχε σημάνει συναγερμός στα τραπεζικά επιτελεία καθώς από την επομένη της Καθαράς Δευτέρας υπήρξε έντονη κινητικότητα στα γκισέ των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων όπου καταθέτες ρωτούσαν ανήσυχοι για το αν θα χάσουν τα λεφτά τους, με δεδομένες τις φήμες περί πτώχευσης της χώρας.

Η εικόνα από χθες άλλαξε προς το καλύτερο και σταδιακά αποκαταστάθηκε η ηρεμία στο σύστημα. Ωστόσο, τους δύο πρώτους μήνες του 2011 παρατηρείται μείωση των καταθέσεων, η οποία αποδίδεται στο γεγονός ότι ο Έλληνας είτε επιχειρηματίας είτε ιδιώτης, δεδομένων της ύφεσης και της μείωσης στην εισοδηματική του δύναμη, «τρώει πλέον από τα έτοιμα».

Περίπου 6 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Ιανουάριο καταθέσεις ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες και τον Φεβρουάριο η φυγή αποτυπώθηκε στο ποσό των περίπου 2 δισ. ευρώ. «Με βάση το σκηνικό των τελευταίων 15 μηνών, ο Φεβρουάριος ήταν ο καλύτερος μήνας συγκριτικά με τις απώλειες του 2010», αναφέρει στέλεχος τράπεζας και εξηγεί ότι η κινητικότητα των τελευταίων ημερών αφορούσε σε μικροποσά της τάξης των 20.000 και 30.000 ευρώ.

Χρειάζεται σαφές και στοχευμένο σχέδιο

Σταδιακά, συμπληρώνουν, ο Έλληνας χάνει την υπομονή του καθώς, παρότι το 2010 «σήκωσαν» τα λεφτά τους τα χοντρά πορτοφόλια για να τα εξασφαλίσουν και ακόμα και στο χειρότερο σενάριο της πτώχευσης ίσως επιστρέψουν αγοράζοντας μισοτιμής, δεν συμβαίνει το ίδιο και σήμερα.

Μάλιστα, επισημαίνουν: «Σήμερα σηκώνουν τα λεφτά τους οι μικρής οικονομικής επιφάνειας πολίτες, εξαιτίας του φόβου και της συνεχιζόμενης φημολογίας ότι σε μία νύχτα η χώρα θα καταρρεύσει. Γι' αυτό χρειάζεται σχέδιο και αλλαγή της αρνητικής ψυχολογίας από την πλευρά της κυβέρνησης».

Πηγή: euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: