Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Ερευνες για πετρέλαιο στη Δυτ. Ελλάδα

Μέσα στην επόμενη διετία αναμένεται να ξεκινήσουν έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα, προκειμένου να περιοριστεί η εξάρτηση της χώρας από εισαγωγές υδρογονανθράκων, δήλωσε ο υφυπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης στο Reuters την Πέμπτη.

Η Ελλάδα δαπανά 10-12 δις ευρώ ετησίως για εισαγωγές πετρελαίου, ποσό που αντιστοιχεί στο 5% του ΑΕΠ. Με τα πετρέλαια του Πρίνου να αποδίδουν μόνο μερικές χιλιάδες βαρέλια ημερησίως, η χώρα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εξάρτησης από εισαγωγές στην ΕΕ. Περίπου 120 εκατ. βαρέλια πετρελαίου και 4 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου καταναλώνονται κάθε χρόνο.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του υφυπουργού Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη στο Reuters την Πέμπτη:
Ποιες θα είναι οι επόμενες εξελίξεις σχετικά με το νομοσχέδιο για τον φορέα έρευνας υδρογονανθράκων;
Ερευνες για πετρέλαιο στη Δυτ. Ελλάδα
"Έχω συγκροτήσει επιτροπή εμπειρογνωμόνων που μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου θα επεξεργαστεί τα κείμενα της διαβούλευσης και θα διαμορφώσει το τελικό κείμενο του νόμου. Εκτιμώ ότι λογικά στα τέλη της άνοιξης θα έχει ολοκληρωθεί και η κοινοβουλευτική διαδικασία".
Ποιες αλλαγές ενδέχεται να γίνουν στο κείμενο του νόμου;
"Από πολλούς και σοβαρούς φορείς που συμμετείχαν στη διαβούλευση υπάρχει μία επιθυμία, την οποία θα ικανοποιήσουμε, μαζί με την δημιουργία του φορέα να βελτιώσουμε και την υφιστάμενη νομοθεσία για τον τρόπο ανάθεσης. Να προσαρμοστεί δηλαδή το νομικό πλαίσιο στις κοινοτικές οδηγίες και στη διεθνή εμπειρία έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι ταυτόχρονα".
"Έχω δώσει εντολή στην επιτροπή να έχουμε ένα μέρος α) (δημιουργία του φορέα) και ένα μέρος β) (βελτιώσεις και εκσυγχρονισμός της υφιστάμενης νομοθεσίας, δηλαδή του νόμου από το 1995). O συγκεκριμένος νόμος, π.χ., δεν προβλέπει διαδικασία open door. To open door έχω ζητήσει να υπάρξει. Η αρχική σκέψη ήταν να περιμένουμε να συγκροτηθεί ο φορέας, και ο φορέας να μας εισηγηθεί τις βελτιώσεις του νομοθετικού πλαισίου. Έτσι, όμως, θα χάναμε ένα εξάμηνο.Θεωρώ ότι θα πρέπει να ξαναδούμε και τα οικονομικά μεγέθη, δηλαδή πόσο θα φορολογείται ο ανάδοχος. Αλλά, γι’ αυτά θα περιμένω να δω την εισήγηση που θα μου κάνουν".
"Θα δούμε νέες διαδικασίες, πιο ευέλικτους τρόπους προσέλκυσης επενδυτών, αποτελεσματικές και διαφανείς διαδικασίες ανάθεσης και παρακολούθησης. Ο νόμος θα προβλέπει και open door, και παραχωρήσεις (concessions) και διαδικασίες απόκτησης μη αποκλειστικών δεδομένων (non-exclusive data), ό,τι προβλέπει δηλαδή η ευρωπαϊκή και διεθνής εμπειρία.
Ήδη έχω συναντηθεί με τους πρέσβεις της Νορβηγίας, της Δανίας της Γαλλίας και της Μ. Βρετανίας και τους έχω ζητήσει να έχουμε μία στενότερη συνεργασία. Θα συνεχίσω τις επαφές μου και με πρέσβεις άλλων κρατών για να αποκτήσουμε όσο δυνατόν καλύτερη τεχνογνωσία".
Ποιο προβλέπετε να είναι το χρονοδιάγραμμα για τις επόμενες κινήσεις;
"Αυτό που θέλουμε εμείς είναι να ξεκινήσουμε μέσα στους επόμενους 18-24 μήνες, δηλαδή να έχει γίνει η πρώτη ανάθεση ερευνητικού αντικειμένου και να έχουμε ανάδοχο. Μπορεί να πρόκειται για σεισμολογικές έρευνες, ίσως και γεωτρήσεις. Αντιλαμβάνομαι ότι ο φορέας θα εισηγηθεί έναν πρώτο γύρο παραχωρήσεων".
Για πόσα μπλοκ ερευνών προβλέπετε ό,τι θα γίνουν προκηρύξεις;
"Νομίζω ότι θα έχουμε σαφώς περισσότερα από ένα μπλοκ. Εκτιμώ ότι θα βγουν 4-5 μπλοκ. Η κατεύθυνση που έχουμε δώσει, είναι ο φορέας να αρχίσει να δουλεύει στην περιοχή της Δυτ. Ελλάδας, εκεί που έχουμε ώριμα, επιστημονικά δεδομένα".
Ποια θα είναι η μορφή του νέου φορέα;
"Ο φορέας δεν θα κάνει ο ίδιος έρευνες, δεν θα αγοράζει σκάφη, γεωτρύπανα ή άλλο υλικό. Θα κάνει αναθέσεις σε ιδιώτες και στη συνέχεια θα παρακολουθεί για λογαριασμό του Δημοσίου την πιστή εφαρμογή των όρων των αναθέσεων. Θα υπάρξει απόλυτη προσήλωση στις περιβαλλοντικές προδιαγραφές προκειμένου να μην υπάρξει ούτε μία πιθανότητα περιβαλλοντικού κινδύνου".
Γιατί απέτυχαν οι περισσότερες προηγούμενες έρευνες;
"Στο ερώτημα που απεύθυνα στους ειδικούς, γιατί δεν υπήρξαν θετικά αποτελέσματα παρά τις αρχικές θετικές ενδείξεις, οι απαντήσεις που έχω πάρει είναι ότι υπήρξαν λάθος στόχοι. Εκτιμώ ότι με τη βελτίωση της επιστημονικής γνώσης και της τεχνολογίας θα φτάσουμε στους στόχους μας και θα αποφύγουμε τα λάθη που έγιναν σε προηγούμενες προσπάθειες. Για παράδειγμα, θέλαμε 500-800 μέτρα επιπλέον για να φτάσουμε στον τελικό στόχο-βάθους μιας γεώτρησης, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ λόγω τεχνικών προβλημάτων. Τέτοιου είδους προβλήματα θα τα ξεπεράσουμε".
Έχει εκδηλώσει οποιαδήποτε μεγάλη πετρελαϊκή εταιρία ενδιαφέρον για κάποια συγκεκριμένη περιοχή;
"Τα τελευταία 12 χρόνια όχι. Θεωρώ ότι - εκτός των άλλων - δεν υπήρχε η διαδικασία του open door, οι εταιρίες άλλωστε δεν είχαν και θεσμικό πλαίσιο για να προσεγγίσουν τη χώρα. Ταυτόχρονα, δεν είχε εκδηλωθεί, όπως εκδηλώνεται τον τελευταίο καιρό, η πολιτική βούληση να προχωρήσουμε σε τέτοιου είδους έρευνες. Τώρα όμως αρχίζει να εκδηλώνεται από ερευνητικά ινστιτούτα και ερευνητικές εταιρίες από Καναδά, Αυστραλία, ΗΠΑ, ενδιαφέρον για στενότερη συνεργασία με ελληνικούς φορείς για γεωλογικές ή σεισμολογικές έρευνες. Εγώ έχω γίνει αποδέκτης αρκετών τέτοιων προτάσεων".
Ποιο ήταν το κίνητρο για την πρωτοβουλία σας για έρευνες;
"Το πρώτο έναυσμα ήταν όταν κοιτάζοντας έναν χάρτη της Μεσογείου που περιλαμβάνει τις γεωτρήσεις που έχουν γίνει στο σύνολο των χωρών, διαπίστωσα ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που ήταν κενή. Το κίνητρο ήταν να μπει και η Ελλάδα σε αυτήν τη διαδικασία, με όρους διαφάνειας, ελκυστικότητας στους επενδυτές, στις προδιαγραφές και αυστηρότατης προστασίας του περιβάλλοντος. Η Ελλάδα θα έπρεπε να το είχε κάνει πολύ νωρίτερα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: