Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Βομβαρδισμοί στη Βεγγάζη – Κατέρριψαν ελικόπτερο οι αντικαθεστωτικοί

Ο εμφύλιος πόλεμος μαίνεται στη Λιβύη και θα εξακολουθήσει όσο ο Μουαμάρ Καντάφι δεν παραδίδει την εξουσία.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν αποθήκες πυρομαχικών στην πόλη Ράχμα, δυτικά της πόλης αλλά και αποθήκες στην Αντζαμπίγια. Την ίδια ώρα, το κίνημα της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές κατέρριψαν ένα ελικόπτερο και έπιασαν αιχμαλώτους το πλήρωμά του στη Μιζουράτα.

Το Κίνημα Νεολαίας της Λιβύης ανέφερε στο διαδίκτυο ότι οι διαδηλωτές στην Μιζουράτα κατέρριψαν το ελικόπτερο μία ημέρα αφότου ανέλαβαν τον έλεγχο της πόλης εκδιώκοντας τις κυβερνητικές δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ, το καθεστώς Καντάφι δεν ελέγχει πλέον τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις πετρελαίου στη χώρα, οι οποίες έχουν περιέλθει στην κατοχή των στασιαστών.

Οι εξαγωγές λιβυκού πετρελαίου και αερίου δεν είναι αμελητέες, αλλά δεν είναι και τεράστιες. Το λιβυκό αέριο αντιπροσωπεύει μόλις το 3% της συνολικής ευρωπαϊκής αγοράς και το πετρέλαιο λιγότερο από το 10%.

Φόβοι δεν υπάρχουν όμως μόνο για τις εξαγωγές πετρελαίου αλλά και για τις ελλείψεις φάρμακα και τρόφιμα. Και οι εκτιμήσει μόνο θετικές δεν είναι, αφού το ανατολικό τμήμα της χώρας θα αντιμετωπίσει σοβαρές ελλείψεις μέσα σε τρεις εβδομάδες.

Δεν είναι σαφές πόσες δίοδοι για τη διέλευση των προμηθειών και πόσες βιομηχανικές μονάδες έχουν πληγεί από τις ταραχές. Πάντως, το λιμάνι της Βεγγάζης είναι ανοιχτό, καθώς και τα χερσαία σύνορα της ανατολικής Λιβύης με την Αίγυπτο.

Τα καταστήματα τα οποία παραμένουν ανοιχτά έχουν προμηθευτεί ποσότητες τροφίμων, κονσερβών και άλλων αναλώσιμων που δεν χαλάνε, αλλά εκεί που παρατηρείται έλλειψη είναι στα φρέσκα τρόφιμα.

Προκαταρκτική εξέταση από το ΔΠΔ
Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ελπίζει ότι θα ολοκληρώσει μέσα σε λίγες ημέρες μια προκαταρκτική εξέταση για τις βιαιότητες στη Λιβύη, πριν αρχίσει μια πλήρη έρευνα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέβαλε κυρώσεις σε βάρος του ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι και της οικογένειάς του και θέλει να παραπεμφθεί στο ΔΠΔ η καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.



newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: