Τα προβλήματα και τις ευκαιρίες που διανοίγονται από την κρίση, σε Ελλάδα και Κύπρο ανέδειξαν ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Βασίλης Ράπανος και ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου κ. Ανδρέας Ηλιάδης, σε εκδήλωση στη Λευκωσία με θέμα «το ελληνικό και κυπριακό τραπεζικό σύστημα μπροστά στην οικονομική κρίση».
«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής και σε μας εναπόκειται να αξιοποιήσουμε τους νέους ορίζοντες που ανοίγονται μπροστά μας» επισήμανε, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, κ. Ανδρέας Ηλιάδης, προσεγγίζοντας το τραπεζικό σύστημα ως βασικό μοχλό ανάπτυξης των οικονομιών. Ο κ. Ηλιάδης, μετά από μία εμπεριστατωμένη ανάλυση των αιτιών της κρίσης, ανέδειξε το καίριο πλήγμα που επήλθε από την έλλειψη εμπιστοσύνης των αγορών. «Ως αποτέλεσμα των μεγάλων ανισορροπιών έχουμε ήδη βιώσει το πρώτο μεγάλο σοκ στις αγορές και αναμένουμε ότι η αβεβαιότητα και οι κραδασμοί θα συνεχίσουν, μέχρις ότου οδηγηθούμε στο νέο σημείο της παγκόσμιας ισορροπίας, στο οποίο σταδιακά θα εξαλειφθούν ή θα μειωθούν όλες οι μεγάλες ανισορροπίες που δημιουργήθηκαν».Ανησυχίες
Παρ' ότι υπάρχουν ανησυχίες από οίκους αξιολόγησης για το μεγάλο μέγεθος του κλάδου στην Κύπρο σε σχέση με το μέγεθος της χώρας, ο κ. Ηλιάδης τόνισε ότι θα ήταν λάθος να επιδιώξει κανείς τη συρρίκνωσή του και αντιθέτως, στόχος θα πρέπει να είναι η ενίσχυση της Κύπρου ως διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο. «Η κρίση απέδειξε ότι η σταθερότητα, τόσο των κρατών, όσο και των τραπεζών, εξαρτάται από την εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλονται, όσον αφορά τη σωστή διαχείριση των πόρων τους και τις δυνατότητές τους ν’ αντεπεξέλθουν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα» τόνισε ο CEO της Τρ. Κύπρου. Κατέληξε ότι «θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η εμπιστοσύνη θα κρατηθεί ψηλά τόσο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα όσο και για την κυπριακή οικονομία, τόσο για το σήμερα, όσο και για το αύριο». Ο κ. Ράπανος τόνισε στην ομιλία του ότι η κρίση είναι μία ευκαιρία για να ξαναβρεί η ελληνική οικονομία το δυναμισμό της και να ξαναγίνει πρότυπο ανάπτυξης, ενώ «απάντησε» στους φόβους των επενδυτών λέγοντας ότι η απόφαση για χρεοκοπία, δεν θα είναι της Ελλάδας, αλλά της Ευρωζώνης. Ο πρόεδρος της ΕΤΕ επισήμανε ότι οι κάτοχοι των ελληνικών κρατικών ομολόγων, εκτός από Ελληνες, είναι και άλλα μέλη της ΟΝΕ οι οποίοι δεν επιθυμούν τη χρεοκοπία. Και εξήγησε, ότι οι ελληνικές τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και ιδιώτες κατέχουν δεκάδες δισ. ευρώ στους οποίους θα δημιουργούνταν σημαντικά προβλήματα σε περίπτωση απομείωσης των ομολόγων.
Ο κ. Ράπανος είπε ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης που κατέχουν ομόλογα θα υποστούν σημαντικές ζημιές. Η ΕΚΤ κατέχει άμεσα σημαντικά ποσά κρατικών ομολόγων και άλλα με τη μορφή ενεχύρων. Η Ελλάδα δεν μπορεί να πάει εναντίον του δανειστή της έσχατης ανάγκης. «Υπάρχει κίνδυνος μαζικών αποσύρσεων από το τραπεζικό σύστημα στη διάρκεια της αναδιάρθρωσης. Το επιτοκιακό κόστος για τον ιδιωτικό τομέα θα αυξηθεί σημαντικά. Χωρίς αξιοπιστία, η χώρα δεν θα μπορεί εύκολα να ξαναμπεί σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης», τόνισε ο κ. Ράπανος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου