«Το 2011 θα είναι χρονιά μεγάλων αναδιαρθρώσεων και συγχωνεύσεων του τραπεζικού συστήματος» προέβλεψε χθες από τη Βουλή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλος και εξήγησε ότι «θα είναι μια χρονιά, σύνθετων και μεγάλων προκλήσεων που θα φέρει αντιμέτωπα τα ιδρύματα με την ανάγκη να μειώσουν, με δραστικό τρόπο, το λειτουργικό κόστος και αυτό αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε αναδιαρθρώσεις και συγχωνεύσεις».
Επισήμανε μάλιστα την ανάγκη να τεθούν οι τράπεζες σε εγρήγορση, διότι το τραπεζικό σύστημα δέχεται μεγάλες πιέσεις, το 2010 η κερδοφορία του υποχώρησε, η ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων επιδεινώθηκε, η ρευστότητα περιορίστηκε και αυτό βεβαίως επιβάλλει να ανέλθει η κεφαλαιακή τους επάρκεια σε υψηλότερα επίπεδα.Ο κεντρικός τραπεζίτης που παρουσίασε την έκθεση για τη νομισματική πολιτική, περιέγραψε μία άκρως δυσμενή συγκυρία για τον τραπεζικό τομέα, ο οποίος, όπως υπογράμμισε έχει να αντιμετωπίσει την περσινή μείωση κατά 30 δισ. ευρώ των καταθέσεων, τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό από τις διεθνείς αγορές, τη δυσκολία εξυπηρέτησης των παλαιών χρεών, αλλά και τα βάρη των νέων υποχρεώσεων, που παράγουν ένα άθροισμα υποχρεώσεων ύψους 55 δισ. ευρώ.Σήμανε μάλιστα «καμπανάκι κινδύνου» σε περίπτωση που οι τράπεζες δεν προχωρήσουν σε συνέργειες, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξαγοραστούν. «Η εγχώρια αποταμίευση είναι ανεπαρκής. Σε συνδυασμό με τα παραπάνω και τις προσεχείς δυσκολίες, όπως η περαιτέρω επιδείνωση του χαρτοφυλακίου δανείων, η εφαρμογή της «Βασιλείας 3» και η αποδέσμευση από το προστατευμένο περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είναι βέβαιο ότι θα πρέπει να έχουμε το μυαλό μας στην εισροή ξένων κεφαλαίων στο τραπεζικό σύστημα», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Προβόπουλος ανέφερε ότι το 2011 οι τραπεζικοί ισολογισμοί θα κλείσουν με ζημίες και πρόσθεσε εμφατικά, «οι συνενώσεις, δεν λύνουν το πρόβλημα, όμως το αμβλύνουν. Διότι οι τράπεζες θα πρέπει να εξετάσουν και άλλες λύσεις, όπως η πώληση θυγατρικών και η μείωση του κόστους. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι η ΤτΕ είναι θετική στις συγχωνεύσεις, οι οποίες ωστόσο, θα είναι καλά σχεδιασμένες και θα γίνουν με φιλικό τρόπο, ώστε να επιφέρουν θετικές συνέργειες και πρόσθεσε ότι τον προσεχή Μάρτιο θα ξέρουμε πότε οι τράπεζες θα ξαναβγούν στις αγορές.
Δεν είναι κακό...
Oταν ρωτήθηκε αν θα εκφέρει ενστάσεις στο ενδεχόμενο εξαγοράς της Eθνικής, απάντησε: «Δεν βλέπω γιατί να είναι κακό. Δεν ξέρω γιατί πρέπει να αποφύγουμε την πώληση της Eθνικής, αν έρθει ξένη τράπεζα. Yγιής και ισχυρή να είναι και είναι καλοδεχούμενη.
Tα κεφάλαια είναι καλοδεχούμενα. Στον τομέα των επενδύσεων η βαθμολογία της χώρας μας είναι πολύ χαμηλή». Πρόσθεσε δε ότι: «Ελπίζουμε σε ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση, γιατί η αναδιάρθρωση του χρέους δε λύνει το πρόβλημα.
Αν η όποια λύση το Μάρτιο είναι κατώτερη των προσδοκιών, τότε θα πρέπει να περιμένουμε ένα χειρότερο δεύτερο γύρο από μέρους των αγορών, οι οποίες για την ώρα έχουν βάλει τα μαχαίρια στο θηκάρι». Σημείωσε ότι το 2012 το δημόσιο χρέος θα ξεπεράσει το 160%. Δεδομένου ότι τράπεζες και ταμεία κρατούν 75 δισ. ευρώ σε τίτλους του Δημοσίου, χαρακτήρισε καταστροφή ενδεχόμενο κούρεμα του χρέους, που θα επέσυρε νέα μείωση συντάξεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου