Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Γρίφος με 15 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα

Εντονο προβληματισμό προκάλεσαν χθες το μεσημέρι στους αναλυτές τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον ημερήσιο δανεισμό στο Ευρω-σύστημα: Ο έκτακτος δανεισμός overnight ξαφνικά «εκτοξεύτηκε» στα 15,8 δισ. ευρώ - το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2009. Καθώς ο συγκεκριμένος τρόπος δανεισμού από την ΕΚΤ είναι «ακριβός» (επιτόκιο 1,75% και όχι 1% που είναι το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ), οι τράπεζες προσφεύγουν σ' αυτόν μόνο αν έχουν απόλυτη και άμεση ανάγκη. Δεδομένου δε, του μεγάλου ύψους του ποσού (αντίστοιχου της κεφαλαιοποίησης των 5 μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών) αν όντως αυτό αφορά άμεση ανάγκη κάποιας τράπεζας (ή κάποιων τραπεζών), τότε πρόκειται για εξαιρετικά σημαντικό θέμα.
Καθώς, όμως, ο τακτικός μηχανισμός δανεισμού από την ΕΚΤ δεν παρουσίασε ενδείξεις πιέσεων (την Τετάρτη μειώθηκε 3,2 δισ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη), ούτε στη διατραπεζική αγορά ενισχύθηκαν τα επιτόκια (αντιθέτως αυτά ελαφρώς υποχώρησαν), ούτε το ευρώ δέχθηκε πιέσεις, ούτε στις υπόλοιπες αγορές παρατηρήθηκε κάτι ασυνήθιστο, αρκετοί αναλυτές υποστήριζαν ότι απλά πρόκειται για κάποιο τυπογραφικό λάθος. Αν όντως είναι έτσι, αυτό θα φανεί στα σημερινά στοιχεία, καθώς το λάθος θα έχει αποκατασταθεί. Χθες, πάντως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρνήθηκε να απαντήσει σε σχετικές ερωτήσεις.
Μόλις προχθές τα δάνεια των τραπεζών μέσω του έκτακτου over­night δανεισμού ήταν 1,2 δισ. ευρώ. Από την αρχή του 2011 το ποσό έχει ξεπεράσει μόνο δύο φορές το 1 δισ. ευρώ και αυτό έχει συμβεί κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας. Αν πρόκειται για πρόβλημα ρευστότητας κάποιων τραπεζών, ενδεχομένως να συνδέεται με τις αυξανόμενες, τις τελευταίες ημέρες, πιέσεις στην Ιβηρική χερσόνησο.
Το spread μεταξύ των αποδόσεων πορτογαλικών και περμανικών δεκαετών ομολόγων διευρύνεται καθημερινά, με το κόστος δανεισμού για 10 χρόνια να παραμένει άνω του 7% για 10η συνεχή ημέρα. Καθώς η ίδια η πορτογαλική κυβέρνηση έχει θέσει ως «κόκκινη γραμμή» το 7%, λογικό είναι να πολλαπλασιάζονται τα δημοσιεύματα περί άμεσης προσφυγής στο Μηχανισμό Στήριξης.
Βοήθεια
Χθες, η εφημερίδα Jornal de Negocios υποστήριζε ότι η γερμανική κυβέρνηση πιέζει έντονα την πορτογαλική να ζητήσει βοήθεια πριν από τις κρίσιμες Συνόδους Κορυφής του Μαρτίου. Στο άρθρο αναφέρεται, μάλιστα, ότι το Βερολίνο θα συνεχίσει να αναβάλλει την αποσαφήνιση των θέσεών του για το Μηχανισμό Στήριξης, όσο η Πορτογαλία δεν προσφεύγει σε αυτόν.

Αντίστοιχο δημοσίευμα εμφανίστηκε, χθες, και στο Reuters, το οποίο επικαλείται «πηγές της Ευρωζώνης», που σχολίαζαν ότι «η Πορτογαλία πνίγεται - δεν υπάρχει περίπτωση να αντέξει μετά το Μάρτιο». Η ίδια πηγή υποστήριξε ότι «αυτό το αντιλαμβάνονται ήδη οι αγορές, αλλά όχι και οι υπουργοί Οικονομικών». Γεγονός είναι ότι ούτε οι αγορές δείχνουν επί του παρόντος να ανησυχούν για τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη, καθώς το ευρώ διαπραγματεύεται υψηλότερα από ό,τι στα τέλη του 2010 και τα χρηματιστήρια παραμένουν σε ανοδική τροχιά.
Ενδιαφέρον
Χθεσινή δημοπρασία ισπανικών πολυετών ομολόγων συγκέντρωσε ικανοποιητικό επενδυτικό ενδιαφέρον, με τη Μαδρίτη να δανείζεται 2,469 δισ. ευρώ μέσω 10ετών τίτλων και 998 εκατ. ευρώ μέσω 30ετών τίτλων. Το επιτόκιο στην πρώτη περίπτωση υποχώρησε 5,2%, από 5,446% το Δεκέμβριο και στη δεύτερη ενισχύθηκε στο 5,957%, από 5,48% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία, που όμως απέχει αρκετά χρονικά (Φεβρουάριος 2010).

Προεδρία ΕΚΤ: Εκτός μάχης ο Ε. Λιικάνεν
Μειώνονται οι πιθανοί αντίπαλοι του Ιταλού Μάριο Ντράγκι στον αγώνα για τη διαδοχή του Ζαν-Κλοντ Τρισέ στην προεδρία της ΕΚΤ: Ο κεντρικός τραπεζίτης της Φινλανδίας Έρκι Λιικάνεν που θεωρούνταν από τις αγορές μια καλή συμβιβαστική λύση (εν είδει αουτσάιντερ όμως) τέθηκε χθες εκτός μάχης, καθώς το Ελσίνκι ανακοίνωσε ότι δεν θα τον προτείνει ως υποψήφιο: «Χαιρόμαστε που ο Λιικάνεν χαίρει εκτίμησης στην Ευρώπη, το ξέρουμε άλλωστε, αλλά δεν πρόκειται να προωθήσουμε υποψήφιο από τη χώρα», δήλωσε χθες ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Γίρκι Κατάινεν.

Και πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι για τη θέση του Τρισέ θα «κονταροχτυπηθούν» Γερμανία και Ιταλία, παρότι μετά την απόσυρση του Άξελ Βέμπερ δεν έχει εμφανιστεί άλλη ισχυρή υποψηφιότητα από το Βερολίνο -προς το παρόν...
Συμφέροντα
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Zeit, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ υποστηρίζει ότι πίσω από τις προσπάθειες αποτροπής πτώχευσης της Ελλάδας βρίσκονται τα συμφέροντα τραπεζών ευρωπαϊκών χωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: