Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Τι αλλάζει στα πανεπιστήμια: Ο νέος νόμος και οι αντιδράσεις


Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου εξήγγειλε τις αλλαγές που πρόκειται να υπάρξουν στο εκπαιδευτικό σύστημα της χωράς μας,, αλλαγές που πρόκειται να αλλάξουν άρδην  τον τρόπο με τον όποιο γνωρίζαμε την εκπαίδευση στη χωρά μας έως σήμερα.
Η Διαμαντοπούλου ξεκίνησε λέγοντας «Οφείλουμε στα παιδιά μας, οφείλουμε στο μέλλον της Ελλάδας μια αλλαγή στη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση». Όλα αυτά λεχτήκαν σήμερα στην 65η Σύνοδο των Πρυτάνεων στο Ρέθυμνο. Η υπουργός συνέχισε λέγοντας  "Θέλουμε πανεπιστήμια και τεχνολογικά ιδρύματα με ποιότητα, λογοδοσία, αξιοκρατία, εξωστρέφεια, κυρίως όμως θέλουμε σπουδές με αξία και πτυχία με αντίκρισμα για τα παιδιά μας" και με αυτό το στόχο καταθέτουμε σήμερα προτάσεις. "Ξεκινάει ένας διάλογος με συγκεκριμένες φάσεις, με χρονοδιάγραμμα, ώστε η εθνική στρατηγική για την Παιδεία να μη γίνει αντικείμενο κομματικής αντιπαλότητας. Σε αυτό το μεγάλο έργο θα κριθούμε όλοι μας από τη συμμετοχή μας και όχι από την άρνησή μας"
 Όπως έχει πει στο παρελθόν η υπουργός, έχουμε μείνει πολύ πίσω στη χώρα μας όσον αφορά το εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο θυμίζει τις δεκαετίες του ’70 και του ’80.
 «Είναι καιρός να προχωρήσουμε μπροστά και να δημιούργησε ένα σύστημα με το οποίο τα παιδία μας θα είναι ευτυχισμένα και δεν θα καταλήγουν να κάνουν επαγγέλματα που δε αγαπούν» ενώ σε μια άλλη της συνέντευξη είπε «Το εκπαιδευτικό μας σύστημα και ο τρόπος που εισάγονται σήμερα οι νέοι στα πανεπιστήμια θυμίζει λοταρία. Ρίχνει ο καθένας έναν κουβά μπογιά σε αν τοίχο και όπου πέσει καλύτερα. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί».
 Οι κύριες αλλαγές οι οποίες θα γίνουν είναι οι εξής:
 - Ενίσχυση της αυτοδιοίκησης των Πανεπιστημίων μέσω της εκχώρησης αρμοδιοτήτων τις οποίες σήμερα έχει το υπουργείο Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης. Οι κυριότερες από αυτές είναι η μισθοδοσία και η έγκριση πιστώσεων και διορισμών. Σύμφωνα με το υπουργείο «κάθε Ίδρυμα οφείλει να είναι σε θέση να διαχειριστεί και να υποστηρίξει τις επιλογές του».
 - Μετάβαση από το σημερινό σύστημα σε αυτό της διοίκησης από το Συμβούλιο Διοίκησης και τη Σύγκλητο κάθε Ιδρύματος. Το Συμβούλιο Διοίκησης προτείνεται να αποτελείται από άμεσα εκλεγμένα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Ιδρύματος, εξωτερικά μέλη, φοιτητές και εκπροσώπους του διοικητικού προσωπικού. Τα εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου είναι σημαντικές προσωπικότητες που έχουν διακριθεί σε διάφορους τομείς της επιστήμης, των γραμμάτων, των τεχνών και της ευρύτερης κοινωνίας.
 - Δημόσια ειδική υπηρεσία ή ανεξάρτητη αρχή να αναλαμβάνει τη διαχείριση και κατανομή της δημόσιας  χρηματοδότησης  στα Ιδρύματα, την κοστολόγηση των υπηρεσιών, την επεξεργασία σχετικών δεικτών και προτύπων και τη συλλογή των απαραίτητων στοιχείων από τα Ιδρύματα.
 - Θεσμικοί κανόνες με κίνητρα για χορηγίες ή δωρεές και αξιοποίηση της περιουσίας των Ιδρυμάτων
 - Αλλάζει η εσωτερική οργάνωση των Ιδρυμάτων και των προγραμμάτων σπουδών. Στόχος το πτυχίο με αντίκρισμα.
 - Ευέλικτα δομημένα προγράμματα σπουδών για τα οποία έχει ευθύνη η σχολή.
 - Οι νέοι φοιτητές  εισάγονται σε Σχολές ή ανάλογα με τις συνθήκες σε Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και στη συνέχεια εντάσσονται στα επιμέρους προγράμματα σπουδών της Σχολής, μετά από το τέλος του πρώτου έτους, ανάλογα με τις επιδόσεις και τις προτιμήσεις τους.
- Ενθαρρύνεται η κινητικότητα των φοιτητών μεταξύ προγραμμάτων σπουδών.
- Το διδακτικό προσωπικό κρίνεται, αξιολογείται και εξελίσσεται  με διαδικασίες που δεν επιτρέπουν σε κανέναν την αμφισβήτηση της επιστημονικής τους αξίας. Αναπροσδιορίζονται οι βαθμίδες του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού. Θεσμοθετείται η δυνατότητα ταυτόχρονης υπηρεσίας σε ελληνικό και ΑΕΙ άλλης χώρας.
 - Δημιουργείται Εθνικό Πανεπιστημιακό Κέντρο  μέσω του οποίου στηρίζονται οι επιστημονικές και τεχνολογικές καινοτομίες των Ιδρυμάτων, τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και τα πνευματικά τους δικαιώματα.
 - Σε κάθε Πανεπιστήμιο  θεσμοθετούνται Σχολές Μεταπτυχιακών Σπουδών.
 Δεν λείπουν βεβαία και οι αντιδράσεις, ως συνήθως.
Οι πρυτανικές αρχές του ΕΜΠ έστειλαν μια επιστολή σήμερα προς τον προεδρεύοντα της Συνόδου των Πρυτάνεων με την οποία του ανακοινώνουν την απόφασή τους να μην παραστούν στις εργασίες και το ψήφισμα του ΕΜΠ είναι ενδεικτικά των προθέσεών που υπάρχουν στις διοικήσεις των ΑΕΙ της χώρας.
Η επιστολή είναι η παρακάτω: «Η Σύγκλητος του ΕΜΠ πιστεύει ότι οι μεταρρυθμιστικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, η απαξίωση και η ταπείνωση του δημόσιου Πανεπιστημίου και των λειτουργιών του έχουν ως στόχο να πλήξουν το δημόσιο χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, να συρρικνώσουν περαιτέρω την κρατική χρηματοδότηση και να προλειάνουν το έδαφος για ιδιωτικά ΑΕΙ, με ολέθριες για τον τόπο επιπτώσεις» ενώ χαρακτηρίζει το προσκλητήριο κείμενο του διαλόγου «προκλητικό στις ισοπεδωτικές γενικεύσεις και αστήρικτες καταγγελίες του» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου.
Οι κυρίες ενστάσεις των ακαδημαϊκών είναι οι παρακάτω:
 - οι αλλαγές στη δομή της διοίκησης του πανεπιστημίου, καθώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής στα αμφιθέατρα, πρόθεση του υπουργείου είναι στις επιτροπές να μετέχουν και εξωπανεπιστημιακοί.
 - το θολό τοπίο που υπάρχει σχετικά με την χρηματοδότηση των ΑΕΙ και των ΤΕΙ και το ενδεχόμενο να βάλουν το χεράκι τους και ιδιωτικοί μάνατζερ
 - η μείωση της χρηματοδότησης, που αποτελεί διαχρονικό αίτημα των πανεπιστημίων.
Όπως φαίνεται πρόκειται να είναι μια χρόνια γεμάτη αλλαγές στην εκπαίδευση. Το μόνο σίγουρο είναι πως τα μονά θύματα της φετινής χρονιάς μέσω αυτών των αντιδράσεων θα είναι μόνο δυο: οι απανταχού φοιτητές και μαθητές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: