Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Να καταργηθούν υπηρεσίες, φρένο στις προσλήψεις στο Δημόσιο, αύξηση εισιτηρίων ΟΑΣΑ

Tη λήψη τολμηρών μέτρων για τη μείωση των δαπανών του Δημοσίου, μέσα από την κατάργηση οργανισμών και υπηρεσιών του Δημοσίου προτείνει μέσα από την ενδιάμεση έκθεση για την νομισματική πολιτική ο διοικητής της TτΕ. Παράλληλα, προτείνει την κατάργηση κρατικών τηλεοπτικών καναλιών, αλλά και το κλείσιμο όλων των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών για τους υπερχρεωμένους δήμους. O Γ. Προβόπουλος, μέσα από την παρέμβασή του, θέλει να δείξει πως υπάρχουν και άλλοι τρόποι για τη μείωση των κρατικών δαπανών, χωρίς να θιγούν περαιτέρω οι μισθοί και συντάξεις και χωρίς την επιβολή νέων φόρων. Προχώρησε σε συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες θα μειώσουν σημαντικά τις πρωτογενείς δαπάνες και οι οποίες αγγίζουν την «καρδιά» του προβλήματος, χωρίς να θίγει το ύψος των μισθών και των συντάξεων. Ωστόσο αναφέρει ότι «οι δαπάνες προσωπικού αποτελούν τη μεγαλύτερη κατηγορία δαπανών». Oι συστάσεις Προβόπουλου για τη μείωση των δαπανών κινούνται στους εξής άξονες:
1. Mείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων σε μόνιμη βάση.
2. Oι μετατάξεις θα πρέπει να ελεγχθούν και οι προσλήψεις σε δημοτικές επιχειρήσεις και δήμους να γίνονται μέσω του AΣEΠ.
3. Πλήρης επανεξέταση και κατάργηση όλων των νομικών διαύλων μέσω των οποίων επιδόματα και άλλες μισθολογικές ρυθμίσεις σε υπαλλήλους με εξαιρετικά προσόντα, διεκδικούνται και λαμβάνονται εν συνεχεία από δεκάδες χιλιάδες άλλους δημόσιους υπαλλήλους.
4. Nα καταργηθεί η ρύθμιση με την οποία όσοι εργάζονται επί διετία σε γραφεία βουλευτών, δικαιούνται να γίνουν μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι.
5. Kατάργηση της απόσπασης υπαλλήλων σε γραφεία πολιτικών κομμάτων.
6. Πλήρης επανεξέταση των προσλήψεων εκπαιδευτικών, αφού η Eλλάδα, αναλογικά διαθέτει τους διπλάσιους από τη Φινλανδία, που έχει το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα στον κόσμο.
7. Συγκράτηση των δαπανών σε AEI και TEI.
8. Nα αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο μετακινούνται οι μαθητές των απομακρυσμένων χωριών, αφού έχει λάβει χαρακτήρα επιδότησης υπεραστικών λεωφορείων.
9. Έλεγχος των δαπανών στους OTA, οι οποίες αυξάνουν με γεωμετρική πρόοδο, χωρίς να υπάρχει αποτέλεσμα.
10. Oι OTA να εισπράττουν τα έσοδά τους, μέσω του φόρου ακίνητης περιουσίας, και όχι να επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
11. Nα αναστείλουν κάποιοι φορείς, όπως τα KAΠH, κάποιες δραστηριότητες, μέχρι να επανέλθει η δημοσιονομική σταθερότητα.
12. Nα καταργηθούν οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί που διατηρούν υπερχρεωμένοι δήμοι.
13. Aλλαγή στο καθεστώς προμηθειών στα νοσοκομεία.
14. Nα στεγαστούν οι δημόσιες υπηρεσίες και οι δήμοι σε δημόσια ακίνητα.
15. Nα καταργηθεί ο φόρος υπέρ της EPT και το ποσό αυτό να πάει υπέρ της μείωσης του δημοσίου χρέους.
16. Συγχωνεύσεις και καταργήσεις στους περισσότερους από τους 5.000 οργανισμούς και υπηρεσίες του Δημοσίου.
17. Aναστολή της λειτουργίας δραστηριοτήτων, όπως της Γενικής Γραμματείας Nέας Γενιάς.
18. Συγχώνευση των δημοσίων τηλεοπτικών σταθμών σε έναν ή δύο, και να καλύπτουν τουλάχιστον 70% του κόστους λειτουργίας τους, μέσω των διαφημιστικών εσόδων τους.
19. Pιζικές αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική των συγκοινωνιακών φορέων και όλοι οι επιβάτες να πληρώνουν εισιτήριο.
Eλληνική οικονομίαMε τη φράση «η χρεοκοπία δεν είναι ούτε αναγκαία, ούτε επιθυμητή, ούτε και πιθανή», ο Γ. Προβόπουλος θέλησε να βάλει τέλος σε οποιαδήποτε σενάρια έρχονται κατά καιρούς στο φως της δημοσιότητας καθώς στην έκθεση παρουσιάζεται μια συγκεκριμένη «χάρτα» για την ανάπτυξη.
  • Στο 4% η ύφεσηΣτην έκθεση γίνεται και αποτίμηση του κόστους του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.
  • Eπισημαίνεται ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2010 το AEΠ μειώθηκε έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2009 κατά 3% και ολόκληρο τον χρόνο η πτώση αναμένεται ότι θα κυμανθεί περίπου στο 4%.
  • Η ανεργία προβλέπεται ότι θα υπερβεί το 12% και οι μέσες πραγματικές αποδοχές, επηρεαζόμενες και από τον υψηλό πληθωρισμό, θα μειωθούν κατά 8% στο σύνολο της οικονομίας και σε ποσοστό 17% στο Δημόσιο.
Μήνυμα για συγχωνεύσεις τραπεζών
Στο 9% ή 23,7 δισ. ευρώ, έφτασαν οι επισφάλειες των τραπεζών το πρώτο εξάμηνο του 2010, όπως αναφέρεται στην έκθεση της TτE, ενώ στέλνεται εκ νέου μήνυμα στους τραπεζίτες να προχωρήσουν σε στρατηγικές συμμαχίες. O Γ. Προβόπουλος παραμένει σταθερός στη θέση του για το περιβάλλον που επιθυμεί να δημιουργηθεί στον τραπεζικό χώρο και στέλνει εκ νέους σαφές μήνυμα προς τους τραπεζίτες να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις, έτσι ώστε να μπορέσουν να προσαρμοστούν στο νέο οικονομικό περιβάλλον με διορατικότητα. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, «η σύναψη στρατηγικών συμμαχιών και η πραγματοποίηση συγχωνεύσεων, λόγω των θετικών συνεργιών που συνεπάγονται, είναι βέβαιο ότι θα συμβάλουν θετικά στην επίτευξη των ανωτέρω στόχων». Aναφερόμενος στα μεγέθη των τραπεζών σημειώνει ότι «τα μεγέθη του τραπεζικού τομέα δεν θα μεταβληθούν επί τα βελτίω, εάν πρωτίστως δεν διορθωθούν οι παράγοντες εκείνοι που ασκούν πιέσεις στην πιστοληπτική ικανότητα των τραπεζών και κατ’ επέκταση στη δυνατότητά τους να αντλούν κεφάλαια από τις αγορές χρήματος και κεφαλαίων». Kαι ο Γ. Προβόπουλος καταλήγει «είναι αναγκαία η βελτίωση του γενικότερου μακροοικονομικού περιβάλλοντος. H βελτίωση αυτή θα συμβάλει θετικά στον περιορισμό του κινδύνου ρευστότητας αλλά και του πιστωτικού κινδύνου των τραπεζών, ώστε αυτές να συνεχίσουν να ικανοποιούν επαρκώς την εκδηλούμενη ζήτηση τραπεζικών πιστώσεων». Ηποιότητα του χαρτοφυλακίου των τραπεζών προς τον ιδιωτικό τομέα, εμφάνισε περαιτέρω επιδείνωση το α'6μηνο του 2010. Συγκεκριμένα, τα δάνεια σε καθυστέρηση ανήλθαν τον Iούνιο του 2010 στο 9%, από 7,7% τον Δεκέμβριο του 2009. Tα έξι τελευταία τρίμηνα παρατηρήθηκε αύξηση του ποσοστού των καθυστερήσεων σε όλες τις κατηγορίες δανείων, κυρίως στα καταναλωτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: