Ευρεία σύσκεψη με τους επικεφαλής της τρόικας, που βρίσκονται από χθες στην Αθήνα για να «κλείσουν» την ενδιάμεση αξιολόγηση της οικονομίας η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας από την αρχή της εβδομάδας, έχει σήμερα ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών. Η σύσκεψη, στην οποία θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην υστέρηση των εσόδων και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, γίνεται αμέσως μετά το κοινό road show κυβέρνησης και των επικεφαλής της τρόικας σε Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη, που ολοκληρώθηκε χθες.
Κατά τη διάρκειά του ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ φέρεται να άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας, εάν απαιτηθεί. Την ίδια ώρα, με δεδομένα, την εξαιρετικά μεγάλη κρισιμότητα που αποδίδουν οι δανειστές μας στην επιτυχή εκτέλεση του Μνημονίου και τις σοβαρές αδυναμίες στην ελληνική Δημόσια Διοίκηση, το ΔΝΤ ετοιμάζεται να εγκαταστήσει στην Αθήνα δύο μόνιμους τοποτηρητές, για τον έλεγχο των δαπανών και την είσπραξη των φόρων. Χθες, ο υπουργός Οικονομικών ερωτηθείς για το αν υπάρχει σκέψη για παράταση του μηχανισμού στήριξης από την τρόικα, απέφυγε να πάρει ξεκάθαρη θέση, αλλά και να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Εκτός αγορών
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τις επαφές που είχε στο Παρίσι, με τη Γαλλίδα ομόλογό του και στη Φρανκφούρτη με ξένους επενδυτές, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε: «Έχουμε ένα πρόγραμμα που εφαρμόζουμε κατά γράμμα και πιστεύουμε ότι θα επιτρέψει την πρόσβαση στις αγορές, θα μας επιτρέψει χαμηλό κόστος δανεισμού χάρη στο συνδυασμό ουσιώδους πρωτογενούς πλεονάσματος και υψηλής ανάπτυξης που θα έχουμε ως αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων». Πρόσθεσε δε πως η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει εκτός αγορών έως το 2012, ελπίζει όμως ότι θα επιστρέψει μέσα στο 2011, εφόσον οι συνθήκες βελτιωθούν. Την ίδια ώρα και μια μόλις μέρα μετά τις αυστηρές συστάσεις του ΔΝΤ για πάταξη της φοροδιαφυγής, ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε τη φοροδιαφυγή «πολύ μεγάλη πρόκληση», αναγνώρισε πως μένουν ακόμη πολλά να γίνουν.
Σκληρές αποφάσεις
Μιλώντας στη Wall Street Journal υπογράμμισε πως το πακέτο των 110 δισ. ευρώ δεν μπορεί να αντισταθμίσει, μακροπρόθεσμα, τις συνέπειες από τον αποκλεισμό της χώρας από τις αγορές. «Είναι σαφές ότι αυτό δεν αποτελεί μια διατηρήσιμη κατάσταση μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Χαρακτήρισε δύσκολες και σκληρές αποφάσεις τη μείωση των συντάξεων, την περικοπή των μισθών στον Δημόσιο και την αύξηση του ΦΠΑ, αλλά τόνισε πως η «εναλλακτική λύση θα ήταν μια καταστροφή».
Σύμφωνα με τον υπουργό, οι επενδυτές πρέπει να πειστούν ότι η κυβέρνηση θα παραμείνει προσηλωμένη στους στόχους της, ενώ υποστήριξε πως το κύμα μεταρρυθμίσεων που προωθείται θα τονώσει την οικονομία. «Είχα πολλές δύσκολες στιγμές... ίσως, όμως, ορισμένες από τις χειρότερες ήταν όταν αγωνιζόμασταν απέναντι στον χρόνο, ώστε να εκταμιευθεί εγκαίρως το πακέτο στήριξης και να συνεχίσουμε να εξυπηρετούμε το χρέος. Η λύση ήρθε πάνω στην ώρα», είπε.
ΗSBC: Για... γενναίους
Χθες η HSBC συνέστησε την αγορά 30ετών ελληνικών ομολόγων σε όσους «νιώθουν γενναίοι και δεν τους ενδιαφέρει η καθημερινή αποτίμηση», χαρακτηρίζοντας ασφαλή και φθηνή τη συγκεκριμένη τοποθέτηση.
Επισήμανε πως η τοποθέτηση ενσωματώνει ήδη το ενδεχόμενο «ψαλιδίσματος» του ελληνικού χρέους (haircut).
Ο ΟΔΔΗΧ έκανε αποδεκτές μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 270 εκατ. ευρώ για τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας που έγινε την Τρίτη.
Γαλλικό φλερτ για επενδύσεις
Ενδιαφέρον των Γάλλων για το ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων «βλέπει» ο υπουργός Οικονομικών. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τη Γαλλίδα ομόλογό του κ. Κριστίν Λαγκάρντ, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε πως «υπάρχει γαλλικό ενδιαφέρον για μια σειρά από πράγματα». Διευκρίνισε πως δεν συζητήθηκε κάτι συγκεκριμένο, σημείωσε όμως πως «τόσο στο πρόγραμμα αναδιαρθρώσεων και αποκρατικοποιήσεων όσο και σε ευρύτερες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, η Γαλλία συμμετέχει ενεργά».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου