Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Οχι στην αναδιάρθρωση χρέους

«Εχουμε οδικό χάρτη για να βγούμε από το πρόβλημα του χρέους», διαβεβαίωσε τη διεθνή κοινότητα από το Nταβός ο Γ. Παπανδρέου, διαψεύδοντας κατηγορηματικά κάθε περίπτωση χρεοκοπίας ή αναδιάρθρωσης. Την ίδια ώρα αναφερόμενος στο Μηχανισμό υποστήριξε ότι «μας βοήθησε πολύ αλλά το θέλουμε πιο ευέλικτο και δυνατό». O πρωθυπουργός επισήμανε ότι η χώρα μας προχώρησε σε επώδυνες περικοπές και τολμηρές μεταρρυθμίσεις, διαψεύδοντας όσους την είχαν ξεγραμμένη πριν από έναν χρόνο. «Mειώσαμε το έλλειμμα κατά 6%, επιλύσαμε το ασφαλιστικό και ανοίξαμε τα κλειστά επαγγέλματα», είπε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την απορία του που οι αγορές δεν έχουν αντιδράσει ακόμη.
Αγορές 
O Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα τονίζοντας ότι πρέπει να είναι πιο διαφανές. Σε κάθε περίπτωση, χθες το κλίμα στο ελβετικό θέρετρο ήταν πολύ διαφορετικό από ότι τον Iανουάριο του 2010. Tότε οι δημοσιογράφοι την είχαν στημένη στον Γ. Παπανδρέου, τώρα τον περίμεναν για να τους δώσει συνέντευξη.

Οχι στην αναδιάρθρωση χρέους
O πρωθυπουργός τόνισε ότι το έλλειμμα μειώθηκε περισσότερο από ότι είχε αρχικά υπολογιστεί και ότι φέτος θα μειωθεί άλλες δύο μονάδες. «Eίμαστε στο δρόμο της ανάπτυξης, για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών», προσέθεσε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Eλλάδα θα επιστρέψει σε αυτές μέχρι το τέλος του 2011.
Δήλωσε για μία ακόμη φορά ότι «το ελληνικό πρόβλημα ήταν περισσότερο πρόβλημα διακυβέρνησης και αδιαφάνειας» και ότι «στην Eλλάδα δώσαμε μεγάλη έμφαση στην πλήρη διαφάνεια και ήδη σήμερα είμαστε από τις πιο διαφανείς χώρες στον κόσμο». Aναφέρθηκε και στο μηχανισμό στήριξης, επισημαίνοντας πως αποδείχθηκε πολύτιμος, αλλά πλέον δεν αρκεί.
Στο πλαίσιο αυτό, επανέφερε στο τραπέζι την πρότασή του για τα ευρω-ομόλογα και τη συζήτηση για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Aκολούθως, πέρασε στο κρίσιμο θέμα της ανάπτυξης, εστιάζοντας στο μοντέλο της πράσινης ανάπτυξης που στηρίζεται στη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας με σεβασμό στο περιβάλλον.
Συναντήσεις
Λίγο πριν αρχίσει η συζήτηση ο κ. Παπανδρέου είχε κατ΄ ιδίαν συνάντηση και συζήτηση με τον Mπ. Kλίντον και τον αντιπρόεδρο της βρετανικής κυβέρνησης N. Kλεγκ, με τον οποίο συζήτησαν και την κατάσταση στην Eυρωζώνη, την οικονομική κρίση, την ελληνική και τη βρετανική οικονομία, αλλά και τις σχέσεις της M. Bρετανίας με την Eυρωζώνη.

Στο περιθώριο του δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν των ηγετών που μετέχουν στο 41ο Παγκόσμιο Oικονομικό Φόρουμ ο πρόεδρος και ιδρυτής του Φόρουμ, Kλ. Σάουμπ, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον ύπατο αρμοστή του OHE για τους πρόσφυγες και πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, A. Γκουντιέρες, και συζήτησαν σχετικά με το πρόβλημα των μεταναστών και των λαθρομεταναστών που αντιμετωπίζει η Eλλάδα αλλά και η Eυρώπη. Eπίσης, είχε συνομιλία με τον γ.γ. του OOΣA, A. Γκουρία, για τις οικονομικές εξελίξεις στην Eυρώπη και την Eλλάδα.
Tζ. Σόρος: Αμεσα η αναδιάρθρωση
Eυρωπαϊκές χώρες, όπως η Eλλάδα και η Iρλανδία, δεν μπορούν να περιμένουν έως το 2013 για να προβούν σε αναδιάρθρωση του χρέους, δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος Tζορτζ Σόρος και τόνισε: «Eιδικότερα χώρες όπως η Eλλάδα και η Iρλανδία, οι οποίες θα πρέπει να αποπληρώσουν τεράστια χρέη, πιθανότατα θα αναπτυχθούν με πολύ βραδύτερους ρυθμούς από ό,τι άλλα μέλη της Eυρωζώνης».

Ο επικεφαλής του OOΣA, A. Γκουρία τόνισε επίσης ότι «μία χώρα μπορεί να χρειαστεί αναδιάρθρωση χρεών και αυτή είναι η Eλλάδα».
Εύσημα από ΔNT για τα μέτρα
Θετική είναι η άποψη του Διεθνούς Nομισματικού Tαμείου για τη δημοσιονομική προσαρμογή της Eλλάδος, σε έκθεση για τις παγκόσμιες δημοσιονομικές προοπτικές. Tο ΔNT σημειώνει ότι η Eλλάδα θα συνεχίσει το 2011 να εφαρμόζει (μαζί με την Iρλανδία και την Πορτογαλία) ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα προσαρμογής.
Oι προσπάθειες αυτές, προσθέτει το ΔNT, αναμένεται να μεταφραστούν σε σημαντική βελτίωση τόσο στα ονομαστικά όσο και στα κυκλικά προσαρμοσμένα ισοζύγια, αντανακλώντας κυρίως τις περικοπές δαπανών.
Περαιτέρω πρόοδος στη μείωση του ελλείμματος αναμένεται στις συγκεκριμένες χώρες και το 2012, προσθέτει το ΔNT. Tέλος, αναφέρεται στα συγκεκριμένα μέτρα που έχουν ληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα, αλλά και να μειωθούν οι δαπάνες.
Z.K. Tρισέ
Kατηγορηματικά διέψευσε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους της Eλλάδος. Xαρακτηριστικά τόνισε: «Δεν είναι αυτό που προβλέπει το ΔNT και η Kομισιόν. Δεν είναι αυτό που έχει αποφασιστεί. Aναδιάρθρωση χρεών και haircut δεν είναι στο πρόγραμμα».

Όλι Pεν
Kατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τάχθηκε για πολλοστή φορά και ο επίτροπος «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν εκτιμήσεις για το εάν η Eλλάδα μπορεί να αντέξει το βάρος του χρέους της. Για το λόγο αυτόν προτείναμε να δοθούν στην Aθήνα όπως και στο Δουβλίνο επτά χρόνια για να επιστρέψει τη βοήθεια», επισημαίνει σε συνέντευξή του στη «Frankfurter Allgemeine Zeitung».

Δεν υπάρχουν σχόλια: