Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Στο ΜΙΤ ο 16χρονος μαθητής από την Πιερία

Tην βαλίτσα του ετοιμάζει ο  Χάρης Τσαμπασίδης για το ΜΙΤ.  Ο 16χρονος μαθητής από το Λιτόχωρο Πιερίας πήρε πρόσφατα την πρόσκληση να πάει το καλοκαίρι και για ενάμιση μήνα στο φημισμένο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης.  

 Έχει ήδη κερδίσει 8 μετάλλια-2 χρυσά, 4 ασημένια, 2 χάλκινα- σε διαγωνισμούς μαθηματικών σε εθνικό, βαλκανικό και μεσογειακό επίπεδο, και μια εύφημο μνεία στην Παγκόσμια Μαθηματική Ολυμπιάδα. Ο Χάρης αγαπά από μικρό παιδί τα μαθηματικά . Αν και στην Ελλάδα λόγω των διακρίσεων του μπορεί να εισαχθεί χωρίς εξετάσεις σε οποιοδήποτε πανεπιστήμιο, ο ίδιος ονειρεύεται είναι μια διεθνή ακαδημαϊκή καριέρα.
 «Ευχαριστώ τη χώρα μου που με τίμησε, όπως και άλλους μαθητές που διακρίθηκαν. Το θέμα όμως δεν είναι η εισαγωγή στο πανεπιστήμιο. Αυτό τολμώ να πω ότι είναι το εύκολο κομμάτι», λέει στο Έθνος.
  «Του μιλούσα για 1+1 και αυτός μου έλεγε 3Χ5=15. Προσπάθησα να το καλλιεργήσω, με τη μορφή παιχνιδιού, αλλά το είχε μέσα του. Πριν τελειώσει το Δημοτικό με είχε ξεπεράσει. Πήγε στο Γυμνάσιο και ήξερε τη γεωμετρία του Λυκείου. Κι όλα αυτά χωρίς καθόλου φροντιστήριο», ανέφερε στην εφημερίδα ο πατέρας του, φαρμακοποιός στο επάγγελμα, Κυριάκος Τσαμπασίδης.  
 O Xάρης, όπως λέει στην εφημερίδα, έχει εντρυφήσει σε έναν πρόσφατο και σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητο τομέα των μαθηματικών, τη μελέτη ελλειπτικών καμπυλών, και ετοιμάζεται να παρουσιάσει τη δική του πρόταση στους καθηγητές του ΜΙΤ.
star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: