Με πρόσχημα... την ολοκλήρωση του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης
Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και τη δημιουργία ενός βιώσιμου, κατά την κυβερνητική
πάντα φιλοσοφία, μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων, η χώρα «πετάει»
μπίζνες 300 εκατ. ευρώ και κοινοτικές επιδοτήσεις 200 εκατ. ευρώ στα...
«σκουπίδια».
Η εν
κρυπτώ, «μουλωχτή» και ολίγον... «πραξικοπηματική», όπως τουλάχιστον
την χαρακτηρίζουν στελέχη του χώρου, απόφαση της κυβέρνησης να
επανεξετάσει άμεσα το κατά πόσον ο σχεδιασμός όλων των έργων ΣΔΙΤ
Απορριμμάτων (Πελοποννήσου, Ηπείρου, Σερρών, Ηλείας) είναι σύμφωνος με
την Κοινοτική και Εθνική
Νομοθεσία (ΕΣΔΑ 2015) και να μην υπογράψει εκείνα που δεν συνάδουν με
τις αρχές και τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου, ξεσήκωσε μεγάλες
αντιδράσεις στην αγορά και σε ομίλους όπως
Υπενθυμίζεται ότι προχτές, στο νομοσχέδιο που ήρθε και ψηφίστηκε στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα, «πέρασε» άρθρο που επί της ουσίας οδηγούσε στην ακύρωση 4 projects σχεδόν 300 εκατ. ευρώ. Ο λόγος για τα έργα σε Πελοπόννησο (ύψους 160 εκατ.), Ήπειρο (50 εκατ.), Ηλεία (40 εκατ.) και Σέρρες (40 εκατ.) τα οποία βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και τουλάχιστον για τα πρώτα δύο θα μπορούσαν να μπουν άμεσα υπογραφές. Μάλιστα, ήδη το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε δώσει το τελικό «οκ» για την Πελοπόννησο, κόντρα στις διεργασίες του υπ. Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, αυτό της Ηλείας ελέγχεται προσυμβατικά από το Ε.Σ., το ΣΔΙΤ Σερρών βρίσκεται στην οριστικοποίηση του χρηματοδοτικού σχήματος.
Αν και όλες οι άλλες πλευρές, επιχειρηματίες, στελέχη του χώρου και μκοινοτικοί φορείς ισχυρίζονται ότι πρέπει να προχωρήσουν τα έργα και να λύσουν τα προβλήματα, η κυβέρνηση έχει άλλη γνώμη. Και με κοινή απόφαση των κ.κ.Σταθάκη (υπ. Οικονομίας), Τσιρώνη και Κουρουμπλή (υπ. Εσωτερικών) ακυρώνει τις εξελίξεις. Έτσι, έργα 300 εκατ. ευρώ είναι στον αέρα, ενώ ορατός είναι ο κίνδυνος απώλειας εγκεκριμένων κονδυλίων της τάξης των 200 εκατ. ευρώ.
Εύλογα τίθενται ζητήματα για το σκοπό αυτής της απόφασης, για το κατά πόσο υπάρχει κάποιο σαφές και ώριμο σχέδιο της κυβέρνησης για τη διαχείριση απορριμμάτων στην χώρα, για το αν έχει γίνει κάποια προεργασία στο επίπεδο των ΜΠΕ (περιβαλλοντικές μελέτες), αν Ε.Ε. και Κομισιόν είναι ενήμεροι, και κυρίως σύμφωνοι με τέτοιου είδους διεργασίες, αν τελικά μπορούν να χρηματοδοτηθούν τα «νέα» έργα, όπως και όταν γίνουν, από το νέο ΕΣΠΑ.
Και όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η Κομισιόν «κουνάει απειλητικά το δάχτυλο», προειδοποιεί σαφώς την Ελλάδα για καθυστερήσεις σε εγκρίσεις και προώθηση σχεδίων, «απειλεί» με νέα πρόστιμα και περικοπές πόρων, τη στιγμή που η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώνει εξαμηνιαία ποινή 14,52 εκατ. ευρώ. Σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, υπάρχουν 49 ενεργοί ΧΑΔΑ και 161, προς αποκατάσταση, ανενεργοί ΧΑΔΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου