Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Αθ. Χατζηιωάννου (Sprider): Προβλέπει ζημιές για δεύτερη χρονιά και πτώση πωλήσεων 12-17%

Ζημιές πρόκειται να καταγράψει για δεύτερη συνεχή χρονιά φέτος ο όμιλος Sprider Stores, λόγω της συνεχιζόμενης ύφεσης και των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, o πρόεδρος και διευθύνων  σύμβουλος της εταιρείας κ. Αθ. Χατζηιωάννου προέβλεψε, πτώση των πωλήσεων σε ποσοστό που θα κυμανθεί μεταξύ του 12% με 17%. «Πάλι θα έχουμε EBITDA θετικό και (καθαρές) ζημίες, λόγω του ότι έχουμε μεγάλες αποσβέσεις», είπε επίσης ο κ. Χατζηιωάννου.
Οι πολίτες έχουν περιορίσει δραστικά τις δαπάνες τους μετά τις περικοπές μισθών και συντάξεων και τις δύο διαδοχικές αυξήσεις ΦΠΑ που επιβλήθηκαν πέρυσι στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης των 110 δις ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Η πολιτική αυτή έχει πλήξει ιδιαίτερα τις εταιρίες λιανικών πωλήσεων, με παράγοντες της αγοράς να προβλέπουν ανάκαμψη του κλάδου μετά τα τέλη του 2011. 
«Για το 2011, το πρώτο εξάμηνο πιστεύουμε ότι θα είναι παρά πολύ δύσκολο και ευελπιστούμε ότι από τον Σεπτέμβρη και μετά θα υπάρχει μια σταθερότητα, όσον αφορά τις επιχειρήσεις που είχαν το 2010 τεράστια πτώση», συμπλήρωσε ο κ. Χατζηιωάννου.
Η Sprider επεκτείνεται με ταχείς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, ακολουθώντας στρατηγική χαμηλού κόστους για να ανταγωνιστεί ισχυρούς παίκτες, όπως η Inditex και η H&M. Η εταιρεία, που εισήχθη στο Χρηματιστήριο της Αθήνας το 2004, κατέχει μερίδιο 6% περίπου στην ελληνική αγοράς ένδυσης και υπόδησης.
Η εταιρία λειτουργεί δίκτυο 114 καταστημάτων σε Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία και Κύπρο. Το εννεάμηνο σημείωσε καθαρές ζημίες περίπου 6 εκατ. ευρώ και πωλήσεις 105 εκατ. ευρώ.
Ο Χατζηιωάννου εξήγησε ότι, η πτώση των πωλήσεων κατά 12% το 2010, σε συνδυασμό με τις προσφορές και την απορρόφηση του ΦΠΑ είχε ως αποτέλεσμα η εταιρεία να κλείσει το 2010 με ζημίες.
Σε μια προσπάθεια να μην πληγούν οι πωλήσεις τους από την αύξηση του ΦΠΑ στο 23% από το 19%, αρκετές εταιρείες λιανικής επέλεξαν να απορροφήσουν την αύξηση, κίνηση όμως που σε συνδυασμό με την έκτακτη εισφορά στις μεγάλες επιχειρήσεις επιβάρυνε την κερδοφορία τους.
Πάντως στο πλαίσιο της πολιτικής ενίσχυσης της ανάπτυξης, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την Τρίτη το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που προβλέπει μειωμένο φορολογικό συντελεστή 20% από 24% για το σύνολο των κερδών των επιχειρήσεων.  Ο Χατζηιωάννου είπε ότι η εξέλιξη είναι σαφώς θετική, αλλά όχι αρκετή, καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις λειτουργούν μέσα σε ένα αρνητικό περιβάλλον.
"Είναι όπως μια αγελάδα, που κάθε μήνα δίνω στο ΙΚΑ χρήματα, στο κράτος ΦΠΑ, ταΐζω τόσο κόσμο, γιατί να τη σκοτώνεις;" δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αν και ο πρωταρχικός στόχος της εταιρίας για φέτος είναι να μπορεί να ανταπεξέρχεται στις οικονομικές της υποχρεώσεις, η Sprider θα επενδύσει 4-5 εκατ. ευρώ για να ανοίξει έως 3 νέα καταστήματα στην Ελλάδα, να ανακαινίσει κάποια παλαιά και να αναβαθμίσει το επιχειρησιακό και πληροφοριακό της σύστημα.
«Προσπαθούμε πάρα πολύ να μειώσουμε τα κόστη και παράλληλα για το 2011 κάνουμε επίθεση το να πουλήσουμε», είπε ο Χατζηιωάννου.
Στο πλαίσιο της περικοπής κόστους, ο πρόεδρος της Sprider είπε ότι ίσως κλείσουν 2-3 καταστήματα στην εγχώρια αγορά, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο απολύσεων.
Η μετοχή της εταιρίας έχει ενισχυθεί 29,6% από τις αρχές του έτους, ανακάμπτοντας από τις απώλειες του 2010, και υπεραποδίδοντας έναντι του γενικού δείκτη, που έχει κερδίσει 8,52%

Δεν υπάρχουν σχόλια: