Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Φραγμός στην επέκταση των κλαδικών συμβάσεων

Δεσμευτικές μόνο για τα μέλη των οργανώσεων των εργοδοτών και των εργαζομένων που τις υπογράφουν θα είναι, στο εξής, όσες κλαδικές συμβάσεις εργασίας προβλέπουν μισθολογικές αυξήσεις πάνω από τα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Τη «μη επέκταση» (ως γενικά υποχρεωτικών) των συμβάσεων αυτών στα μη μέλη των οργανώσεων προανήγγειλε χθες η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λ. Κατσέλη ανακοινώνοντας ότι αναπέμπει στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας τουλάχιστον 5 κλαδικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί και οι οργανώσεις (συμπεριλαμβανομένης και της ΓΣΕΕ) έχουν ζητήσει την επέκτασή τους με υπουργική απόφαση.
«Όλες οι επεκτάσεις που αφορούν μισθολογικούς όρους ή όρους που αφορούν εργασιακά θέματα τα οποία συνάδουν με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση θα υπογραφούν αμέσως. Σε ελάχιστες περιπτώσεις που προβλέπονται αυξήσεις πολύ πέρα από την ΕΓΣΣΕ, αυτές με απόφασή μου, πριν τις υπογράψω, τις αναπέμπω για πληρέστερη αιτιολόγηση από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας», δήλωσε χθες η υπουργός.
Οι συμβάσεις
Οι συμβάσεις εργασίας που θα επανεξεταστούν, ώστε να αποφασιστεί αν θα επεκταθούν ή όχι, είναι των υπηρεσιών ασφαλείας (security) όπου προβλέπεται αύξηση κατά 5% του μισθού του προσωπικού των χρηματαποστολών, των καθηγητών σε φροντιστήρια του νομού Αττικής, των εκπαιδευτικών ιδιωτικών φροντιστηρίων, των αδειούχων πρακτικών μηχανικών, μηχανοδηγών κ.ά. τεχνικών σχολών που απασχολούνται σε Δημόσιο, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, καθώς και η σύμβαση των οδηγών αυτοκινήτων, οι οποίοι απασχολούνται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου σε Δημόσιο, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ.

Σήμα στην  τρόικα
Με την κίνηση αυτή η Λ. Κατσέλη στέλνει ένα «καθαρό σήμα» στους επικεφαλής της τρόικας (με τους οποίους θα συναντηθεί την ερχόμενη εβδομάδα) ότι τηρεί το γράμμα και το πνεύμα του Μνημονίου και δεν επεκτείνει «αυτόματα» τις κλαδικές συμβάσεις σε όσους δεν εκπροσωπούνται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Με βάση το νέο νόμο, η υπουργός δεν έχει, ακόμη, δικαίωμα να επεκτείνει τις κλαδικές και τις ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις σε όσες επιχειρήσεις εφαρμόζονται ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις (προβλέποντας μειώσεις μισθών).

Δεν υπάρχουν σχόλια: