∆ίχως το παραµικρό νέο στοιχείο και µε τα γνωστά πολιτικά πρόσωπα που αναφέρθηκαν την προηγούµενη εβδοµάδα, για τα οποία ζητείται περαιτέρω διερεύνηση τυχόν ευθυνών, κατατέθηκε χθες το βράδυ στον πρόεδρο της Βουλής το περιβόητο πόρισµα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο της Siemens
Δεν γίνεται καµία αναφορά στη διερεύνηση των λογαριασµών των ταµείων των δύο µεγαλύτερων κοµµάτων και δεν αποκαλύπτεται κίνηση τραπεζικών λογαριασµών πολιτικών προσώπων, παρά το γεγονός ότι στελέχη της Siemens έχουν οµολογήσει ότι µοίραζαν πακτωλούς χρηµάτων σε ΠΑΣΟΚ και Ν.∆., σε πρώην υπουργούς και σε κρατικούς αξιωµατούχους. Αντίθετα, ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Σήφης Βαλυράκης, σε γραπτή ανακοίνωσή του, υποστήριξε ότι «η Επιτροπή δεν έχει αρµοδιότητα να προβεί στον έλεγχο των οικονοµικών των κοµµάτων ή των ταµείων τους».
Επίσης – όπως σηµειώνεται στο πόρισµα – δεν έχουν περιέλθει µέχρι σήµερα σε γνώση της Επιτροπής το σύνολο των πληροφοριών για λογαριασµούς ή κινήσεις λογαριασµών λόγω του περιορισµένου χρόνου, της µη επαρκούς συνεργασίας µε κρατικές αρχές αλλά και της δυσχέρειας ν’ ανοίξουν λογαριασµοί σε άλλες χώρες. Και σηµειώνεται ότι σηµαντικό µέρος από τις µίζες διαπιστώθηκε ότι κυκλοφόρησε σε µετρητά, µε συνέπεια να µην υπάρχουν ίχνη.
Ακόµη επισηµαίνεται ότι εναντίον του Θόδωρου Τσουκάτου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για νοµιµοποίηση εσόδων από εγκληµατική δραστηριότητα και συνεχίζεται µέχρι σήµερα η δικαστική έρευνα για τη χρηµατοδότηση των κοµµάτων από τη Siemens. Και τονίζεται πως σε γνώση της Εξεταστικής περιήλθε η ένορκη κατάθεση του αποβιώσαντος πρώην γενικού διευθυντή της Ν.∆. καθώς και παραστατικά έγγραφα, σύµφωνα µε τα οποία εστάλησαν από την εταιρεία MAYO και κατατέθηκαν για λογαριασµό της Ν.∆. συνολικά 101.499.000 δραχµές κατά την περίοδο 1989-1990. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην Εξεταστική Επιτροπή προτείνουν τους γνωστούς πέντε πρώην πράσινους και επτά τέως γαλάζιους υπουργούς για περαιτέρω διερεύνηση τυχόν ευθυνών τους.
ΓΙΑ ΣΗΜΙΤΗ. Από την πλευρά τους, οι βουλευτές της Ν.∆. επιρρίπτουν ευθύνες ιδιαίτερα στον τέως πρωθυπουργό Κώστα Σηµίτη και τον συνδέουν άµεσα µε τον Θόδωρο Τσουκάτο ζητώντας να διερευνηθεί περαιτέρω η υπόθεση προς στοιχειοθέτηση άλλων ευθυνών.
Πάντως χθες, αναµένοντας το τελικό πόρισµα, εκδηλώθηκε µικρής διάρκειας αντιπαράθεση, στην προ ηµερησίας συζήτηση στην Ολοµέλεια για την εξωτερικήπολιτική, ανάµεσα στον Γιώργο Παπανδρέου και στον Αντώνη Σαµαρά καθώς η πρόταση του προέδρου της Ν.∆. να γίνει έλεγχος του πόθεν έσχες όλων των υπουργών και υφυπουργών από το 1974 και µετά προκάλεσε την άµεση αντίδραση του Πρωθυπουργού.
«Χτυπάτε ανοιχτές πόρτες, κύριε Σαµαρά. Ο υπουργός Εσωτερικών έχει ήδη καταθέσει προτάσειςγια τον έλεγχο του πόθεν έσχες», απάντησε. ∆εσµεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα µελετήσει το πόρισµα και θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο ώστε να λάµψει η αλήθεια. Επιπλέον επέκρινε τις κυβερνήσεις της Ν.∆. λέγοντας ότι αρνήθηκαν επί πεντέµισι χρόνια τις Εξεταστικές Επιτροπές της Βουλής και πως έκαναν ότι µπορούσαν για να παραγραφούν πιθανά αδικήµατα που είχαν διαπραχθεί.
Στον αντίποδα ο Αντώνης Σαµαράς κατηγόρησε τηνκυβέρνησηλέγοντας ότι «κοροϊδεύει τον κόσµο γιατί τα αδικήµαταείναι παραγεγραµµένα» και πως ο ίδιος θέλει να δει ποιοι «30 ήρωες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα βάλουν τηνυπογραφή τους» για σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής για αδικήµατα που έχουν παραγραφεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου