Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Περαίωση και σε ακίνητα, με εξόφληση σε 6 και 12 δόσεις

Κλείνουν οριστικά χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας για τα ακίνητα που βρίσκονται στους 4.489 οικισμούς, όπου από την 1η Ιανουαρίου 2011 επεκτάθηκε το σύστημα των αντικειμενικών αξιών.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Δημ. Κουσελάς, απέστειλε εγκύκλιο σε όλες τις εφορίες, με την οποία ενεργοποιεί ευνοϊκή ρύθμιση του 2009. Με τη ρύθμιση αυτή, χιλιάδες πολίτες μπορούν να κλείσουν οριστικά τις φορολογικές εκκρεμότητες για μεταβιβάσεις, κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές ακινήτων που βρίσκονται εντός των 4.489 οικισμών των 25 νομών της χώρας, όπου από την Πρωτοχρονιά τέθηκαν για πρώτη φορά σε ισχύ οι αντικειμενικές αξίες.
Για να περαιώσουν τις εκκρεμείς υποθέσεις τους οι φορολογούμενοι μπορούν, μέσα σε προθεσμία τεσσάρων μηνών, να αποδεχτούν ως φορολογητέα αξία την αντικειμενική αξία που ισχύει στην περιοχή, εφόσον η φορολογική υποχρέωση γεννήθηκε πριν από την ημερομηνία αυτή.
Συγκεκριμένα:
Οι φορολογούμενοι μπορούν να κλείσουν:
  • Υποθέσεις για τις οποίες έχει υποβληθεί δήλωση μέχρι 31-12-2010 (εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη, αρχική ή συμπληρωματική) και δεν έχει υπολογιστεί και βεβαιωθεί ο φόρος ή έχει κοινοποιηθεί καταλογιστική πράξη αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί ή έχει μεν καταστεί οριστική η πράξη, αλλά μέχρι την 1η-1-2011 είχε ασκηθεί προσφυγή για την αξία του ακινήτου.
  • Υποθέσεις για τις οποίες έχει ασκηθεί εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη προσφυγή για την αξία των ακινήτων και εκκρεμούν ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων, εφόσον δεν έχουν συζητηθεί στην ουσία τους στον βαθμό που εκκρεμούν, έστω και αν γι' αυτές έχουν εκδοθεί προδικαστικές αποφάσεις.
Για την περαίωση των εκκρεμών υποθέσεων ακινήτων οι φορολογούμενοι πρέπει να υποβάλουν στην εφορία μέχρι 30 Απριλίου 2011 συμπληρωματική δήλωση με αίτημα υπαγωγής και να επισυνάψουν τα φύλλα υπολογισμού της αξίας των ακινήτων.
Με την υποβολή της συμπληρωματικής δήλωσης οι φορολογούμενοι αποδέχονται ως φορολογητέα αξία την αντικειμενική αξία που ίσχυσε από την 1η-1-2011.
Αν η αξία των ακινήτων, όπως προκύπτει με την υποβολή της συμπληρωματικής δήλωσης περαίωσης, είναι μικρότερη από εκείνη που είχε δηλωθεί με την αρχική δήλωση του φορολογουμένου, η υπόθεση περαιώνεται ως ειλικρινής με βάση την αξία της αρχικής δήλωσης.
Εξόφληση
Σε 6 και 12 δόσεις

Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων, ο φόρος αυτόματου υπερτιμήματος και το τέλος συναλλαγής ακινήτων που προκύπτει με τη δήλωση περαίωσης καταβάλλεται σε 6 ίσες μηνιαίες δόσεις. Ο φόρος κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και προικών καταβάλλεται σε 12 ίσες διμηνιαίες δόσεις, με τον περιορισμό ότι η κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 500 ευρώ, πλην της τελευταίας. Η πρώτη δόση καταβάλλεται με την υποβολή της δήλωσης και οι υπόλοιπες μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα των μηνών ή διμήνων αντίστοιχα από τη βεβαίωση.
Αν εξοφληθεί ολόκληρος ο οφειλόμενος φόρος μέσα στην προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης, δηλαδή με την υποβολή της δήλωσης, παρέχεται έκπτωση ποσοστού 5%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: